Dinamo obranio krunu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kiksevi osjeckog suca Domagoja Ljubicica i vratara »Slaven Belupa« Silvija Rodica omogucili su »Dinamu« da u 31. kolu Prve HNL uknjiži tri boda i osvoji cetvrti uzastopni naslov prvaka. Zahvaljujuci besplatnim ulaznicama »modri« su konacno docekali ligaški nastup pred krcatim tribinama stadiona Maksimir. Masa je, naravno, ocekivala demonstraciju modre sile i osvajanje tri boda, potrebna za potvrdu cetvrtog uzastopnog naslova prvaka. No, »Slaven Belupo« nije namjeravao šaptom pasti. Ipak, u 9. minuti »Dinamo« je došao do prve prilike za pretvaranje teorije u praksu. Koprivnicka obrana prevarena je u tri brza dodavanja, što je Milanu Badelju omogucilo bliski susret s Rodicem. Veznjak modrih provukao je loptu pored vratara gostiju i napravio »lastu«. Kombinacija minimalnog kontakta i uvjerljivog pada zacinjenog teatralnim mahanjem Ljubicicu je predstavljala dovoljno jak argument za pokazivanje na bijelu tocku. Doduše, tom prigodom osjecki arbitar nije Rodicu dao karton, kao da je i sam bio svjestan cudnovatosti svoje prosudbe. U Sammirovoj izvedbi jedanaesterac je pretvoren u opipljivu prednost, a teorija u praksu - 1:0.

No, primljeni gol nije pokolebao žustre Koprivnicane kojima, cini se, nitko nije objasnio da je nedjelja rezervirana za proslavu naslova. Gosti su stalno prijetili, tražeci izjednacenje, kao da im o tome ovisi ligaški status. Srecom po »Dinamo«, udarci s distance bili su neprecizni, a završna dodavanja uglavnom su kasnila, pa je istureni centarfor Dino Kresinger precesto dobivao loptu u zaledu. Otvoreni gard »Slavena« »modrima« je priuštio puno prostora za organiziranje napada, s tim da je Mario Mandžukic bio covjek kojeg se stalno guralo u prilike za egzekuciju. Medutim, njegovi pokušaji su izazivali zvižduke umjesto ovacija, tako da se na odmor otišlo s minimalnom prednošcu »Dinama«.

Pocetkom drugog dijela Rodicev pacerski potez amnestirao je Mandžukica. Naime, u 52. minuti vratar gostiju pacerski je ispucao loptu po zemlji, ravno u noge Ilije Sivonjica na nekih tridesetak metara od gola. Uslijedilo je proigravanje za Mandžukica koji je iz petog pokušaja uspio zatresti mrežu - 2:0. Tocno deset minuta kasnije trener »Slavena« Mile Petkovic odlucio je krenuti na sve ili ništa. Iskusni strucnjak poslao je na teren robusnog centarfora Mateasa Delica, umjesto veznjaka Marija Gregurine. Vrlo brzo Petkovicu se i osmjehnula Fortuna, u obliku zasluženog crvenog kartona za domaceg vratara Tomu Butinu koji je izvan svog šesnaesterca vježbao bodicek na Kresingeru. Doduše, taj slobodni udarac gostima nije donio ništa. Bolje receno, pricuvni vratar »modrih« Ivan Kelava odlicno se postavio i bez problema ukrotio šut Srebrenka Posavca. No, taj crveni karton ipak je utjecao na konacni dojam. Naime, »modri« su zadnjih petnaestak minuta proveli uglavnom na svom dijelu terena, cuvajuci rezultatsku prednost. Doduše, tu i tamo su zaprijetili Rodicu, no bez ucinka.

 


Podijeli: Facebook Twiter