Dinamo - Malmo 4:1

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U prvom susretu posljednjeg kola kvalifikacija za plasman u Ligu prvaka Dinamo je pred 35.000 gledatelja na stadionu Maksimir pobijedio švedskog prvaka Malmo 4:1 (1:1) i nacinio veliki korak prema plasmanu u elitno nogometno natjecanje Starog kontinenta.

Dinamo nije mogao bolje otvoriti utakmicu. Vec u 4. minuti "modri" su poveli 1:0 golom Sammira. Vrsaljko je probio stranu, a nakon njegovog ubacaja lopte se odbila do Brazilca koji je udarcem sa 12 metara svladao ceha Dušan Melicháreka. Taj pogodak je trebao donijeti mirnocu hrvatskom prvaku, medutim gosti su u 17. minuti izjednacili. Nakon brze kontre Mehmeti je poentirao za 1:1. Bio je to šok za prepune maksimirske tribine, ali i igrace Dinama kojima je trebalo desetak minuta da se priberu.

Završnica prvog dijela donijela je dominaciju Dinama i nekoliko izglednih prilika, no Melicharek je bio raspoložen na vratima švedskog sastava. Prilike su nizali Sammir, Rukavina i Badelj koji je u 44. minuti uzdrmao vratnicu. Dinamo je u prvom poluvremenu uputio 16 udaraca prema suparnickim vratima, imao je pet kornera i 67 posto posjeda lopte, no nije pomoglo. Švedani su iz jedinog udarca zabili gol i nakon prvih 45 minuta imali rezultat 1:1.

U drugom dijelu Dinamo je nastavio pritiskati suparnik i silna dominacija morala je donijeti i konkretni ucinak. Otvorilo se u 57. minuti kad je Rukavina nakon sjajne asistencije Ibaneza zabio za vodstvo 2:1. Dvije minute kasnije Sammir je izborio jedanaesterac kojeg je sigurno realizirao.

Konacan udarac Dinamo je zadao Švedanima u 84. minuti kada je Sammir povukao kontru, te gurnuo loptu Beqiraju koji sjajnim udarcem trese mrežu za veliku pobjedu. Koliko je Dinamo bio dominantan potvrduje i podatak od 25 udaraca prema suparnickim vratima, dok su Švedani prema Kelavi uputili samo jedan udarac, nažalost to je bio gol.

Uzvratni susret na rasporedu je 23. kolovoza u Malmou na stadionu Swedbank. Dinamo je posljednji put igrao u Ligi prvaka 1999. kada je u kvalifikacijama izbacio madarski MTK, a potom u skupinama D zauzeo posljednje mjesto iza Manchester Uniteda, Marseillea i Sturma.

DINAMO: Kelava - Vrsaljko, Vida, Tonel, Ibanez - Badelj, Leko, Calello (od 86. Kovacic), Sammir (od 90. Šitum) - Rukavina, Krstanovic (od 61. Beqiraj).

MALMO: Melicharek - Halsti, Jansson, Andersson, Hamad - Mehmeti (od 74. Vinzents), Pekalski, Mutavdžic (od 66. Aubynn), Durmaz - Figueiredo (od 66. Rexhepi), Larsson.

Strijelci: 1:0 Sammir (4), 1:1 Mehmeti (17), 2:1 Rukavina (57), 3:1 Sammir (60-11m), 4:1 Beqiraj (84). Žuti kartoni: Melicharek, Durmaz.


Podijeli: Facebook Twiter