Dinamican i suvremen program Dana srpske kulture

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od 19. do 23. travnja u Puli i mnogim gradovima u našoj županiji održat ce se 4. dani srpske kulture u Istri u organizaciji Kluba Srba Istarske županije i Koordinacije vijeca nacionalnih manjina iz Istre te Srpskog narodnog vijeca.

U povodu te manifestacije, kojoj su generalni pokrovitelji Istarska županija i Grad Pula, u Komunalnoj palaci na konferenciji za novinare najavljen je bogat kulturni program koji ce ove godine, nakon trogodišnjeg folklornog, biti inovativan, a vrhunac manifestacije bit ce kazališna predstava "Duno Maroje" Narodnog pozorišta Kruševac.

- Drago nam je da su Dani srpske kulture zaživjeli i imaju kontinuitet jer to je još jedan od nacina potvrde da je naša sredina izuzetno multikulturalna te da su razlicitosti naše bogatstvo koje nas ustvari povezuju i uistinu žive na našim prostorima, cime smo primjer svima, istaknula je Vera Radolovic, dogradonacelnica Pule, zaželjevši svim vjernicima koji Uskrs slave po julijanskom kalendaru mir i dobro.

Predsjednik Srpskog nacionalnog vijeca Istarske županije Milan Rašula potvrdio je da je prerastanje manifestacije u tradicionalni dogadaj potvrda da su pripadnici srpske manjine na ovim prostorima izuzetno dobro prihvaceni.

Rekao je da ce srpsko kulturno blago biti predstavljeno diljem Istre, u Puli, Vodnjanu, Rovinju, Peroju, Fažani, Labinu i Umagu. Svecano otvorenje održat ce se u petak u 18 sati u galeriji Vincent iz Kastva u Istarskom narodnom kazalištu izložbom ulja na platnu srpskih likovnih umjetnica te književnom veceri.

- Ovogodišnju manifestaciju sacinjava dinamicniji i suvremeniji program, svojevrsni kolažni program književnih veceri i glumackih nastupa, a za mladu populaciju tu je rock vecer u pulskom Rock Caffeu u petak nakon svecanog otvaranja, rekao je Rašula, koji je od 18. do 23. svibnja najavio reviju srpskog filma u pulskom kinu Valli na kojoj ce, medu ostalima, gost biti Ljubiša Samardžic s trilogijom "Miris kiše na Balkanu".

- Graditi suradnju na kriteriju izvrsnosti nije teško, a na ovogodišnje dane dolazi nam izvrsna predstava koja obogacuje kazališnu ponudu Pule. Predstava je uistinu inovativna po mnogocemu, što potvrduju redateljska intervencija Kokana Mladenovica, upravnika Ateljea 212, te sjajna glumacka ekipa.

Ovakvog "Dunda Maroju" gledatelji još nisu imali prigode vidjeti, to je predstava u predstavi jer u zatvoru predstavu postavljaju zatvorenici i cuvari i bit ce to svojevrsni spektakl, najavila je ravnateljica INK-a Gordana Jeromela Kaic predstavu koja ce u ponedjeljak, 23. travnja, gostovati u Umagu.

Manifestacija pocinje u cetvrtak 19. travnja izložbom fotografija "Deca su ukras sveta" autora Minje Subote u vodnjanskoj galeriji Zajednice Talijana, petak je rezerviran za pulski program svecanog otvaranja, a u subotu, osim predstave u INK-u, u 17 sati u rovinjskom MMC-u održat ce se književna vecer i projekcija filma "Vrata Srbije".

U nedjelju slijedi jutarnji posjet perojskoj pravoslavnoj crkvi te Nacionalnom parku Brijuni, dok u 18 sati u labinskoj kinodvorani nastupa rijecki folklorni ansambl Sv. Nikola. U ponedjeljak predstava "Dundo Maroje" u umaškom POU-u Ante Babic pocinje u 20 sati.


Podijeli: Facebook Twiter