Dimit ce se kao i dosad

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlasnici kafica koji su svoje prostore opremili skupom ventilacijom kako bi mogli ugostiti i pušace u skladu s važecim zakonom o ogranicavanju uporabe duhanskih proizvoda zasad ne moraju strahovati od toga da ce im nova vlast uskratiti dozvolu za pušenje.

U studenom ove godine, naime, istice rok u kojem države potpisnice Konvencije o nadzoru nad duhanom moraju osigurati zrak bez duhanskog dima u svim zatvorenim javnim i radnim prostorima, ukljucujuci i ugostiteljske objekte. Naš postojeci zakon, tvrde u Ministarstvu zdravlja, potpuno je u skladu sa spomenutom konvencijom te ga do daljnjeg ne namjeravaju mijenjati.

"Zakon o ogranicavanju uporabe duhanskih proizvoda kojim se u cilju zaštite zdravlja gradana utvrduju mjere za smanjenje i ogranicavanje duhanskih proizvoda u potpunosti se primjenjuje, uzimajuci u obzir i odredbe Okvirne konvencije Svjetske zdravstvene organizacije o nadzoru nad duhanom, odnosno preporukom Vijeca EU, koja clanicama preporucuje da do studenog 2012. osiguraju ucinkovitu zaštitu od izlaganja duhanskom dimu u zatvorenim javnim prostorima", stoji u odgovoru Marijana Cesarika, zamjenika ministra zdravlja.

Bivši ministar zdravstva Darko Milinovic i danas tvrdi da primjena konvencije znaci potpunu zabranu pušenja za sve javne, pa i ugostiteljske prostore. - Preporuka je da se do kraja ove godine u svim javnim prostorima zabrani pušenje, to vam govori sve, kaže ministar Milinovic. Svoj je rigorozni zakon kojim je uveo potpunu zabranu pušenja Milinovic pod pritiskom ugostitelja 2009. godine ipak liberalizirao, dopustivši malim kaficima status pušackog objekta, a onima iznad 50 cetvornih metara posebnu prostoriju za pušenje s ventilacijom koja osigurava stalnu izmjenu i filtriranje zraka.

U resornom je ministarstvu do 30. prosinca 2011. zaprimljeno 8.179 zahtjeva za izdavanjem dozvola za takve prostore, a vecina ih je i odobrena. Rješenje o statusu pušackog dobilo je dosad 7.579 lokala, a dozvolu za odvojeni pušacki prostor njih 360. Odbijenicu je dobilo oko 200 ugostitelja koji nisu ispunili zakonom propisane uvjete.

Dozvola pušenja za tisuce kafica osigurala je dobru primjenu zakona: otkako je 2008. stupio na snagu, sanitarni su inspektori obavili ukupno 17.315 kontrola po kaficima i restoranima. U tri godine primjene tog zakona, zbog gosta zatecenog s cigaretom tamo gdje pušenje nije dopušteno izreceno je tek 57 mandatnih kazni i podneseno 78 optužnih prijedloga nadležnim prekršajnim sudovima.

Potpuna zabrana pušenja u javnim prostorima, ukljucujuci restorane i kafice, na snazi je tek u manjini europskih država - u Grckoj, Irskoj, Latviji, Španjolskoj, Velikoj Britaniji i na Cipru. Ostale su države, slicno kao Hrvatska, pušace smjestile u posebne prostore za pušenje, dok su bez zabrane pušenja u restoranima i lokalima danas još samo Ceška i Madarska. (Lj. BRATONJA MARTINOVIC/NL)

 


Podijeli: Facebook Twiter