Diminićeva monografija: Posveta kreativnosti i marljivosti

Prahović, Diminić, Demetlika, Perić
Prahović, Diminić, Demetlika, Perić

"Rišem i pišem 1947. - 2012.", monografija akademskog likovnog umjetnika, slikara i kipara, Josipa Diminića promovirana je u petak u Malom kazalištu u Labinu. Riječ je o izboru dvije stotine crteža, skica i slika malog formata između tri tisuće takvih djela nastalih u protekle šezdeset i četiri godine umjetnikova stvaranja.

Predgovore knjizi napisale su likovne kritičarke Branka Arh i Gorka Ostojić Cvajner, grafički ju je uredio Nenad Vijinović, a na promociji su o njoj govorili Ivana Prahović, direktorica karlovačke tiskare Radočaj - Pečarić, urednik Nikola Perić i gradonačelnik Tulio Demetlika.

- Moje prijateljstvo s Karlovcem začeto je 1952. godine, a s Nikolom Perićem prijateljujem proteklih četrdeset godina. Karlovčani su predivni ljudi sa smislom za šalu i ja se u tom gradu osjećam kao kod kuće, kazao je Diminić.

Opisavši Diminića kao skromnu i samozatajnu osobu koja nije imala prevelikih zahtjeva prilikom realizacije projekta, Prahović je citirala njegovu izjavu za koju smatra da njaviše govori o njemu kao čovjeku i umjetniku: Jedino ispravno da bi se trajalo je biti ispravan, kreativan i marljiv čovjek. To je jedino što traje vječno i prolazi sve zamke, sve ostalo je blokada do prve prilike.

Likovni kritičar svoju je nedoumicu oko najboljeg izbora iz golemog autorovog opusa usporedio sa svojom neodlučnošću u djetinjstvu kada je kao dječak koji voli čitati morao birati knjigu među svima koje su se nudile na policama knjižare.

Demetalika je također citirao Diminića smatrajući znakovitom njegovu izjavu: Za sve kreativne ljude kreativnost traje do kraja života. Mladost nam i dalje omogućava pravo na to.  

U ime svih građana odao mu je priznanje i zahvalu za sve što čini u promociji Labina i Labinštine pronoseći sliku Labinjana kao vrijednih, poštenih i marljivih ljudi. Naglasio je njegov doprinos u kulturnom razviju grada, posebice u vođenju Mediteranskog kiparskog simpozija, koji i ove godine, unatoč recesijskim vremenima, uspješno ide dalje. (Napisao i snimio R. SELAN)  


Podijeli: Facebook Twiter