Dimensions: Privilegij je uživo slušati Tonyja Allena

Tony Allen u zanosu
Tony Allen u zanosu

Slušali ili ne pozornije afrobeat, čiji je bio jedan od utemeljitelja, pa ni Fela Kutija kojemu je bio originalni bubnjar 11 godina, a ni njegov suvremeniji hibridni afrofunk, ipak je bio privilegij i glazbena poslastica sinoć na Dimensions festivalu u Puli uživo čuti 73-godišnju glazbenu legendu Tonyja Allena, ponajboljeg svjetskog bubnjara za koga je Brian Eno kazao da je to možda najveći bubnjar koji je ikada živio, i koji je nastupao s bendovima Gorillaz, The Good the Bad & the Queen, Africa Express, Paulom Simononom iz The Clasha.

Svirajući opušteno zahtjevne neparne dionice, gotovo tiho, a iznimno plesno - upravo suprotno najčešćoj predrasudi neupućenih bubnjara da se bubnjarska vještina pokazuje silinom, brzinom i sumanutim prijelazima - Tony Allen je rasplesao publiku zajedno s brojnim pratećim bendom, bogatom brass sekcijom i par profinjenih perkusionista. Nasuprot glasnih i strasnih DJ-eva i soundsystema na tvrđavi Punta Christo, Allen se prvi u Puli predstavio na novoj pozornici "Clearing", na livadi nedaleko od tvrđave, a vrhunac nastupa bila je duga, mantrična i iznimno plesna izvedba odlične pjesme "Don't take my kindness for weakness".

Paralelno s ovom ugodnom 90-minutnom žanrovskom kombinacijom afrobeata, R&B-a, soula i funka, na tvrđavi je za cijele subotnje večeri vladala underground elektronska glazba, od housea i techna do deep dubstepa i drum'n'bassa.

Na glavnoj pozornici je dvosatnim house setom Endian bio uvertira u odlično prihvaćen set poznatog britanskog techno DJ-a Surgeona; Tonyja Allena zamijenio je plesni DJ tandem Jets; dosta je ljudi u dvorištu tvrđave privukao sugestivni Thomas Martojo, kao i u "grotlu" Konstantin Sibold.

Nakon dva elektronska festivalska tjedna, otvorena koncem prošlog mjeseca Outlookom, noćas završava i Dimensions festival, a među renomiranim svjetskim glazbenicima, izvođačima, producentima, DJ-evima i soundsystemima elektroničke underground i fusion glazbe, ovo drugo izdanje Dimensionsa označilo je gostovanje Modela 500 s jednim od osnivača techna Juanom Atkinsa, kao i nastupi poznatog elektronsko/indie kanadskog autora Dafnija aka Cariboua, jazz, soul i funk legende Lonnieja Listona Smitha, poznatih DJ-a, glazbenika, novinara i izdavača Gillesa Petersona, kao i ponovni nastupi Moodymanna i Thea Parisha. (Z. ANGELESKI, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter