Dimensions: Bonobo opravdao ulogu headlinera

Bonobo opravdao ulogu headlinera
Bonobo opravdao ulogu headlinera

Sumnje da je stominutni koncert možda prevelik zahvat za izvođača kojeg žanrovski svrstavaju u ladicu downtempa, Bonobo je već u startu sinoćnjeg nastupa u pulskoj Areni raspršio raskošnim elektronsko-bendovskim zvukom i nadahnutom izvedbom uvodnih pjesama "Cirrus" i "Sapphire" s novog hvaljenog albuma "The North Borders".

Nimalo hladan i hermetičan, već melodičan i širokog raspona emocija, ovaj je koncert osim brojnog i dobro uigranog sastava bio obogaćen dojmljivom video podrškom i rasvjetom.

Uz masovnu podršku publike itekako upućene u njegov opus (primjerice, s prvim zvukom violina reagirala je na ambijentalnu "Kiaru"), Bonobo je opravdao ulogu glavne zvijezde koncertne večeri, mudro spajajući par sporijih bendovskih izvedbi s par snažnijih elektronskih live act izvedbi.

Bio je to odličan start drugog izdanja Dimensions festivala underground elektronske glazbe, koji se do nedjelje održava na štinjanskoj tvrđavi Punta Christo.

No, Bonobov nastup nije bio posve bez manjkavosti, pa je tako već treća skladba "Towers" s pjevačicom Szjerdene (kasnije "First Fires" ili u bisu "The Keeper", koju je otpjevala Andreya Triana) zvučala tanje negoli bitno zavodljivija i homogenija studijska snimka s istom pjevačicom. I inače su sinoć pjesme s gostujućim pjevačicama (uz Szjerdene, Corneliju i Andreyu Trianu, čije je gostovanje bilo ugodno iznenađenje i zbog uspješne solo karijere), unatoč neupitnim vokalnim mogućnostima, zvučale manje uvjerljivo negoli moćni elektronski, gotovo DJ-ovski live act instrumentali.

U brojnim instrumentalima, na sugestivnu elektronsku podlogu, nadovezivala se profinjena puhačka i gudačka sekcija, sam Bonobo na bas gitari te vrhunski bubnjar Jack Baker, koji je u nekoliko navrata izazvao ovacije oko četiri tisuće posjetitelja. U kreaciji zvučne slike važan je bio i gitarist koji je u pozadini efektnim prebiranjem žica punio zvuk. Posebno su dobro zvučale pjesme "Know You" sa zadnjeg te razigrana "We Could Forever" s predzadnjeg Bonobovog albuma.

Bilo je u publici i onih kojima je najbolji te večeri bio uistinu odličan londonski jazz/trip-hop bend Portico Quartet s, nažalost, tek 35-minutnim nastupom, koji su pulski nastup otvorili izvrsnom pjesmom "Ruins". (Z. ANGELESKI; snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter