Dimela cantando: Najbolji Tamara Obrovac i S. Pavat

Tamara Obrovac dobila je nagradu stručnog suda
Tamara Obrovac dobila je nagradu stručnog suda

Tamara Obrovac s pjesmom "Canto amoroso", kao odabranica stručnog ocjenjivačkog suda, i Sergio Pavat sa skladbom "Spetando la coriera", koji je osvojio najviše glasova publike, pobjednici su sinoćnjeg bujskog festivala "Dimela cantando/Reci mi to pjevajući", održanog kao završnica drugog izdanja Festivala dell'istroveneto/Festivala istrovenetskog narječja.

Žiri je dodijelio drugo mjesto Marino Florisu iz Bala koji je izveo pjesmu "Moreda", a treće mladoj bujskoj pjevačici Arlene za skladbu "Nina nana".

"Dimela cantando", održan u kinodvorani Pučkog otvorenog učilišta, bio je posebno atraktivan dio tog festivala, koji se na velikom videozidu istovremeno mogao pratiti i na Trgu Josipa Broza Tita, gdje su na otvorenom sjedili oni koji nisu stali u dvoranu. Sudjelovati su mogli samo oni s dosad neizdanim pjesmama na istrovenetskom narječju.

Pred brojnom publikom nastupili su još i Mario Lipovšek Battifiaca, Daniel Načinović, Tiziano Šuran, Teo Banko, Piero Pocceco, Stefano Hering, Irena Giorgi, Enzo Hrovatin i Franko Krajcar & Indivia.

Pjesme su tijekom prošlih mjeseci snimljene u studiju te je izrađen CD koji je podijeljen na početku programa.

Voditeljice ovog dijela manifestacije, koje su također morale govoriti na istrovenetskom, bile su glumica Talijanske drame iz Rijeke Rosanna Bubola i povijesni glas Radio Kopra - Capodistria Bruna Alessio.

Na festival je ukupno pristiglo 28 pjesama domaćih autora, a sinoć ih je izvedeno 13. Najbolje je odabrao međunarodni žiri u sastavu dirigent Denis Modrušan, glazbenik Leonard Klemenc, voditelj na radiopostaji Kopar - Capodistria, muzički producent i kritičar Andrea Effe, potom Mario Mirasola iz tršćanskog odjela talijanske državne televizije RAI te direktor riječkog izdavačkog poduzeća Edit Silvio Forza.

Valja izdvojiti nekoliko zanimljivosti. Tamara Obrovac sama je potpisala tekst, glazbu i aranžman, dok su za Pavata radile bujske snage - tekst je napisala Jessica Acquavita, a autor glazbe i aranžmana je Edi Acquavita. Gost večeri bio je tršćanski komičar Massimo Sangermano. (piše i snimila T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter