Dim nad Singapurom zbog paljenja šuma na Sumatri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oblaci gustog dima nad Singapurom, koji zracne struje donose s podrucja Indonezije gdje se ilegalno spaljuju šume, mogli bi se zadržati nad gradom još nekoliko tjedana, rekao je u cetvrtak singapurski premijer Lee Hsien Loong te dodao da je razina kvalitete zraka procijenjena na opasnu i ometa uobicajeno obavljanje poslova i putovanja u regiji.

Ilegalno spaljivanje šuma na indonezijskoj Sumatri, da bi se dobilo još više prostora za nasade palmi od kojih se proizvodi ulje, kronicni je problem u regiji u razdoblju sušne sezone koja traje od lipnja do rujna.

Jedan je indonezijski ministar optužio vlasti Singapura da se ponašaju poput djece, a promatraci tvrde da su porasle i diplomatske napetosti, kao i zabrinutost za ekonomske posljedice.

- Ovo bi moglo potrajati još nekoliko tjedana, a možda i dulje - dok na Sumatri ne prestane sušno razdoblje, rekao je Lee na konferenciji za novinare, upozorivši na to da ce se poduzeti odgovarajuci potezi ako se ustanovi da iza svega stoje velike singapurske tvrtke.

Cetvrti dan zaredom dim prekriva cijeli grad, a vrhovi nebodera jedva su vidljivi. Stanovnici i turisti lica prekrivaju maramicama da bi lakše disali.

Predstavnik banke Barclays Plc ocijenio je da ce znacajne posljedice osjetiti svi koji žive od turizma u ovome gradu-državi u kojemu ta grana cini od 5 do 6 posto gospodarstva. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter