Dim iz tršcanske spalionice dolazi u Istru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tršcanska spalionica otpada radi punom parom: dnevno spaljuje oko 600 tona otpada, radi punim kapacitetom, iako se radi o postrojenju koje je preglomazno, daleko vece od realnih potreba tršcanske pokrajine. Zato privatna tvrtka, dionicko društvo Acegas APS, koja upravlja spalionicom mora uvoziti otpad da bi poslovala rentabilno.

Od svibnja 2011. godine u Trstu se spaljuje otpad koji dolazi iz regije Campania i grada Napulja u sklopu programa talijanske vlade o rješavanju problema nagomilavanja otpada u toj regiji.

No, nocni dolasci kamiona prepunih otpada iz Napulja postali su predmet oštrog prosvjeda tršcanskih ekoloških udruga te dijela lokalnih politicara, odnosno vijecnika u gradskom vijecu.

Roberto Giurastante, predsjednik udruge Greenaction transnational, tvrdi da se spaljuje bez kontrole i da se radi o otpadu kojim u regiji Campania dijelom upravlja kriminalna organizacija Camorra.

- Tražimo da se spaljivanje tog otpada prekine. Gradani moraju znati što izlazi iz sto metara visokog dimnjaka spalionice. Crni oblak nije problem tek Tršcana, nego i susjeda u Sloveniji i Hrvatskoj jer se, ovisno o vremenskim prilikama, širi više od 40 kilometara od grada, veli nam Giurastante, koji je prošlog tjedna organizirao prosvjedni skup pred ulazom u spalionicu izgradenu pokraj mora.

Vijecnik u tršcanskom gradskom vijecu Paolo Menis potvrduje nam informaciju koja je doprla do javnosti da su mjerenja radioaktivnosti, koja se obavezno obavljaju prilikom svakog ulaska kamiona s otpadom, pokazala da su neki kamioni iz Campanije bili pozitivni.

- Dobili smo potvrdnu informaciju od djelatnika spalionice da je alarmni uredaj koji signalizira radioaktivnost u nekoliko navrata reagirao. U takvim slucajevima zakon nareduje da se kamion mora izdvojiti te isprazniti da bi se obavila kontrola materijala. Znamo da kamioni nisu blokirani i da je materijal je završio u spalionici, kaže Menis.

"Ako puše tramuntana, dim iz tršcanske spalionice sigurno ce doci do Pule za sat-dva. Sigurno ste na udaru", kaže dr. Stanko Uršic, poznati ekološki aktivist i predstojnik Zavoda za fizikalnu kemiju Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveucilišta u Zagrebu.

- Treba znati da se dioksini ne mogu razgraditi. Taj problem bio bi odavno riješen kad iza njega ne bi stajala mocna svjetska kemijska industrija, koja ima ogromne profite. Danas je poznato da je dioksin najkancerogenija tvar koja postoji, dodaje on. (Elio VELAN)

VIŠE O OVOJ TEMI PROCITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD CETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter