Dim ili vodena para?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sedamdesetak žitelja iz okolice Tvornice kamene vune Rockwool Adriatic u utorak navecer je prosvjedovalo ispred tvornickog ulaza zbog navodnog onecišcenja zraka dimom koji tvornica ispušta. Prosvjed se odvijao pod nadzorom policije, a trajao je od 19 do 20.30 sati.

Prema rijecima aktivista udruge Naša zemlja, do spontanog okupljanja gradana došlo je zbog toga što je okolica tvornice cijeli dan bila u gustome dimu. Opisuju ga kao plavicasti oblak koji se kretao dolinom i zbog kojega su uvjeti bili neizdrživi. U njihovom priopcenju navodi se i da su posredstvom policije pokušali zatražiti razgovor s upravom tvornice, ali da im to nije uspjelo.

Marco Boi, tehnicki direktor tvornice, prosvjed smatra besmislenim i naglasak stavlja na nezakonitost njegova održavanja, buduci da se odvijao na zemljištu koje je vlasništvo Rockwoola.

- Upad na privatan posjed i dvosatno blokiranje kamiona vrlo je neobican nacin traženja dijaloga. To je isto kao da vama netko upadne u stan, onemoguci vam normalno funkcioniranje, a svoj postupak opravdava željom za uspostavljanjem dijaloga koji bi trebao biti civiliziran nacin komunikacije. Dakle, ovakva izjava pokazuje da su u potpunosti izokrenuli teze i da su to ljudi koji nemaju dobre namjere. Naravno, mi jesmo otvoreni za dijalog, ali ne s onima koji krše zakone, kaže on u svom priopcenju i dodaje da ce o tom dogadaju obavijestiti nadležna tijela.

O navodnom dimu kaže da se radilo o vizualnom efektu zbog hladnog vremena, slicnom onome iz dimnjaka obiteljskih kuca ili automobilskih motora, te da su mjerenja, koja se provode 24 sata na dan, pokazala da su iznosi emisija i imisija iz tvornickog dimnjaka bili ispod granicnih vrijednosti.

U PU istarskoj kazali su nam da posredovanje izmedu dviju strana nije u domeni njihovog posla, nego su na teren izašli zbog ocuvanja reda i mira te da nije bilo potrebe za intervencijom.


Podijeli: Facebook Twiter