Dim i smrad iz pazinskog PIN-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U petak ujutro su se korisnici Dnevnog boravka za starije osobe u Spomen domu požalili su na smrad, kaže nam voditelj ove ustanove Radenko Vadanjel. Dodaje da je i sam osjetio snažan, rezak miris koji ga je podsjecao na vonj spaljene plastike.

I inace se gradani povremeno požale na smrad koji, ponajviše u jutarnjim satima, stiže iz smjera tvornice PIN (Pazinska industrija namještaja), medutim, cini se da je ispuštanje dima u petak bilo nešto jace nego inace.

"Dim je kuljao iz dimnjaka što nije prvi put, ali ovoga je puta smrad bio puno intenzivniji", kaže Vadanjel, koji smatra da bi valjalo napraviti nekakav inspekcijski nadzor u toj tvornici.

- Cudno da nitko ne reagira, jer tvornica ipak uništava zrak, a valjda postoje neki filteri kojima bi se to izbjeglo, kaže nam korisnik Dnevnog boravka Serdo Jedrejcic. Na pitanje kakav je to smrad osjetio, odgovara "da je gušilo kao da gori po gumi ili nekoj plastici".

Na pitanje jesu li dobili kakvu pritužbu gradana, gradski komunalni procelnik Daniel Maurovic kaže da nisu, a i da dobiju mogli bi je samo proslijediti inspekciji zaštite okoliša pri Ministarstvu. Isto je rekao Renato Kalac iz Županijskog centra 112 i dodao da se, koliko on zna, radi o loženju otpadnog drva što ne spada u opasne tvari.

- Sve je u granicama normale, mi smo tvornica namještaja pa za grijanje hala i jedan od procesa proizvodnje ložimo ostatke drva i brikete, nema štetnih tvari. Dim koji nastaje ujutro stvara se dok se ne zagrije sistem, kao kada palite vatru kod kuce pa se ponekad malo guši vatru. Prošle nas je godine posjetila inspektorica zaštite okoliša koja je utvrdila da nema niceg neuobicajenog, kaže voditelj proizvodnje PIN-a Matej Jarc. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter