Diljem zemlje slavi se zbog oslobađajuće presude

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uz zvonjavu crkvenih zvona, zastave, veselje i pjesmu "Zovi samo zovi, svi će sokolovi za te život dati" mještani Pakoštana, rodnog mjesta generala Ante Gotovine, dočekali su vijest o oslobađajućoj presudi za njihovog generala i generala Markača. Nakon što je presuda izrečena, mještani su se počeli skupljati na ulicama i mjesnoj rivi i počeli slavlje.

Najveselija je bila teta generala Gotovine Marija Miočev, koja je kroz suze jedva govorila: "Suci Bog vas blagoslovio, sine moj znala sam da ćeš doći kući neokaljan".

Na rivi su se okupili i pripadnici 4. gardijske brigade, a jedan od njih je rekao: "Ovo je najsretniji dan u mom životu. Dolazi nam naš zapovjednik i prijatelj general Gotovina. Nikada u životu nisam doživio ovako nešto".

Kako je rekao načelnik Općine Milivoj Kurtov, mještani se nadaju da će njihov general večares doći na slavlje u Pakoštane.

Oduševljenjem i povicima odobravanja nekoliko tisuća hrvatskih branitelja i građana okupljenih na zagrebačkom Trgu bana Jelačića popratilo je čitanje oslobađajuće presude hrvatskim generalima Mladenu Markaču i Anti Gotovini.

Tijekom čitanja odluke presjednika sudskog vijeća Theodora Merona, hrvatski branitelji i građani s oduševljenjem i skandiranjem "Ante, Ante!" pozdravljali su oslobađanje po točkama optužnice.

Predsjednik Udruge specijalne policije Josip Klemm je nakon što je pročitana odluka pozvao građane na molitvu i izrazio zadovoljstvo oslobađujućom presudom.

Na Trgu bana Jelačića traje veliko slavlje i oduševljenje okupljenih građana i branitelja koji mašu hrvatskim zastavama i ratnim zastavama borbenih postrojbi iz Domovinskog rata, a u središtu grada građani trubama iz automobilima pozdravljaju oslobađajuću presudu hrvatskim generalima.

Slavi se i u drugim gradovima diljem Hrvatske: Splitu, Rijeci, Varaždinu, Zadru...

Stotinjak branitelja i građana Vukovara, koji su izravni prijenos iz haaške sudnice pratili okupljeni ispod vukovarskog Vodotornja, simbola obrane Vukovara 1991. godine, s oduševljenjem je primilo vijest o oslobađajućim presudama za generale Antu Gotovinu i Mladena Markača.

Predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir izjavila je kako je "pravda konačno progledala", a oslobađajuća presuda generalima, prema njezinom mišljenju, znači i oslobađajuću presudu za Hrvatsku. "Konačno je potvrđeno što smo oduvijek znali, da smo u Domovinskom ratu imali pravo na obranu i zaštitu vlastite Domovine", kazala je Alvir.

Prema riječima predsjednika Udruge HVIDR-a Vukovarsko-srijemske županije Stipe Šeremeta, pravda je konačno zadovoljena, iako je, kaže, osobno sumnjao u tu mogućnost. "Pokazalo se da nisam bio u pravu i time mi je ova vijest još veća i radosnija", rekao je novinarima Šeremet.

Oslobađajuću presudu nije očekivao niti predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) Danijel Rehak, koji nije krio veliko zadovoljstvo oslobađajućom presudom. "Prevažan je ovaj trenutak, ne samo za generale osobno već i za cijeli hrvatski narod. Konačno je pravda zadovoljena", poručio je Rehak, koji je prijenos iz Haaga gledao u društvu bivših suboraca i logoraša. (Hina/S. ŠIMUNOVIĆ, D. TADIĆ, Ž. HAJDINJAK, J. MIŠKOVIĆ, D. KLARIĆ/CROPIX)


Podijeli: Facebook Twiter