Diljem Istre sjećanje na žrtve fašizma

Vijenac je položen kod prvog spomenika NOB-a u Buzetu (G. Č. Š.)
Vijenac je položen kod prvog spomenika NOB-a u Buzetu (G. Č. Š.)

Povodom obilježavanja 22. lipnja, Dana antifašističke borbe, danas su položeni vijenci i zapaljene svijeće na spomen-obilježjima diljem Istre. Predstavnici Grada Pule vijence su položili u Titovu parku, na spomenik palim borcima i žrtvama fašizma te na gradskom groblju na spomenik palim antifašističkim borcima grada Pule. Predstavnici Općine Medulin i Saveza antifašističkih boraca položili su vijence u spomen na žrtve fašizma u Medulinu, Pomeru, Vinkuranu, Banjolama i Premanturi.

Delegacije Grada Buzeta predvođena gradonačelnikom Sinišom Žulićem i Udruge antifašista Buzeta na čelu s predsjednikom Edom Jermanom položile su vijence na središnji spomenik u Spomen parku. Minutom šutnje odana je počast svima koji su za slobodu dali svoj život.

Vijenac je položen i kod prvog spomenika posvećenog antifašističkoj borbi, sagrađenog na Buzeštini. Narod Kotara Buzet podigao ga je 1949. godine kod buzetskog Narodnog doma, u čast palih boraca i žrtava fašističkog terora koji su boreći se protiv fašizma položili svoje živote za slobodu svog naroda i konačno priključenje Istre matici domovini.

Delegacija žminjskog ogranka Udruge antifašističkih boraca Rovinjštine te Općine Žminj danas je povodom Dana antifašističke borbe položila vijence na spomenicima palih boraca NOB-a i stradalih civila za vrijeme Drugog svjetskog rata u Žminju i u Ceru.

Antifašiste je predvodio Romano Božac, dok je na čelu općinske delegacije bio žminjski načelnik Markom Križman.(B. P., G. Č. Š., A. D.)


Podijeli: Facebook Twiter