Diljem Istre obilježava se Dječji tjedan


Obiteljska biciklijada, zajednička vožnja djece vrtićkog uzrasta i osnovaca te njihovih roditelja, bila je jedan od sadržaja održanih u Buzetu u povodu Dječjeg tjedna.

Za razliku od proteklih šest godina kada se u to vrijeme odvijala mountainbike utrka na području nogometnog igrališta i parka osnovne škole, ove godine održana je lagana biciklijada dolinom rijeke Mirne koja nije bila natjecateljskog karaktera.

Osam kilometara na dva kotača

Nešto izmijenjeni koncept kojem je cilj bio osim djece uključiti i roditelje pokazao se kao pun pogodak, tako je dionicu od osam kilometara duljine - od Sportske dvorane, nasipom uz rijeku Mirnu sve do Tombasina i novih fitness sprava na otvorenom - odvezlo više od 120 sudionika. Svaki od sudionika je prilikom prijave dobio poklon, a na kraju su se svi zasladili sladoledom.

Dječji tjedan, tradicionalna godišnja akcija koja se održava u prvom punom tjednu listopada i traje sedam dana, u Buzetu koji se ponosi titulom grada prijatelja djece, već je tradicionalno obilovala raznolikim sadržajima.

Kao uvodnu aktivnost, buzetska planinarska podružnica organizirala je obiteljsko pješačenje djece i roditelja za osnovce i polaznike vrtića. Mališani su bili na prijemu kod gradonačelnika Buzeta. U Narodnom domu pogledali su lutkarsku priču za djecu "Veliko putovanje malog puža" Produkcije Z. U matičnoj školi za učenike viših razreda zagrebački The/Arto izveo je predstavu "Nasilje, za nasilje nema opravdanja".

U vrtiću i svim školama u jutarnjim satima organizirane su različite aktivnosti: izrada tematskih plakata, sportske igre, glazbene, likovne i literarne radionice, jesenske šetnje, zajednički izleti roditelja i djece. U poslijepodnevnim satima u matičnoj školi DND je organizirao filmske projekcije za osnovce. Organizator Dječjeg tjedna je DND, a suorganizatori OŠ "Vazmoslav Gržalja", vrtić Grdelin, Pučko otvoreno učilište, Dnevni boravak u Domu za starije i nemoćne, buzetska planinarska podružnica, Biciklistički klub i Grad Buzet.

Ne bacajte smeće i opuške

Postavljenjem ploča s porukama na igračke i drveće u Parku istarskih velikana, Društvo Naša djeca Pazin zaključilo je ovogodišnji Dječji tjedan. Završna radionica održala se na istom mjestu, u parku u kojem je sve i započelo. Društvo Naša djeca s polaznicima Dječjeg vrtića "Olga Ban" i učenicima prvih razreda Osnovne škole "Vladimira Nazora", u sklopu projekta "Sretni velikani" provelo je akciju na temu "Što želim, a što ne želim u dječjem parku". Aktivistice DND Marina Marušić, Tamara Damijanić, Paola Jurman i Iva Luk s mališanima su likovno osmislile želje o tomu kakav Park Istarskih velikana u središtu Pazina djeca žele.

Nakon razgovora i slikanja mališani su zaključili kako žele čist park pun zelenila, bez opušaka i smeća. Žele da im igračke budu čiste u uredne i da im starija djeca, a možda i neki odrasli ne razbijanu igračke. Na koncu poručuju svima da u parku postoje kante u koje se baca smeće, pa to ne treba raditi po travi, stazicama i uz klupe. Najmlađi Pazinci rekli su svoje, a hoće li ih odrasli poslušati? Vidjet ćemo.

Da podsjetimo tijekom Dječjeg tjedna u Pazinu DND je organiziralo izložbu na temu dječjih prava "Mi i naša prava", pričanje priča ekološkog sadržaja za djecu prvih razreda, a zatim je slijedila sadnja ružmarina i lavande kraj prostorija DND Pazin, kao simbolična dobrodošlica prvašićima i njihovom ekološkom osvješćivanju. Održana je predstava "Debela" Kazališta Mala scena iz Zagreba za učenike od petog do osmog razreda, zatim igranje starih zaboravljenih igara, a održan je i "Vox mini populi" u kojem su djeca odraslima poručila kakav grad i školu žele. Održana je predstava "Mrav, mrav, mrav i cvrčak" Teatra Oz iz Lovrana, te  Karaoke večer za djecu od petog do osmog  razreda u Društvu Naša djeca Pazin. I na koncu sve je završilo postavljanjem ploča s porukama u Parku istarskih velikana.

U Ližnjanu i Vodnjanu umjetničke i sportske aktivnosti   

Svečanom dodjelom nagrada za prvi dječji Ex tempore slikarstva u petak je u Vodnjanu okončan Dječji tjedan. Manifestaciju je organiziralo novoosnovano Pučko otvoreno učilište Vodnjan u suradnji s Gradom. Likovno natjecanje održano je u Vodnjanu, Galižani i Peroju početkom proteklog tjedna, a radovi su u tim mjestima bili izloženi do petka. U umjetničkom nadmetanju, kojem je tema bila "Grad u mojim očima" sudjelovala su djeca predškolske dobi te učenici nižih razreda osnovne škole te je bilo izloženo više od 400 radova. 

Prema odluci stručne komisije, čiji su članovi bili Igor Fabris, Monika Petrović i Germano Fioranti, u kategoriji predškolske djece pohvaljeni su Katarina Drljepan i Kiara Šajkunić, a nagrađeni za prvo, drugo i treće mjesto su Roko Grbac, Majda Delimehić i Laura Rojnić-Nikolić. Među osnovcima pohvaljeni su pak Roberto Hrelja i Robin Popović, a prva tri mjesta osvojili su Saša Radaković, Erica Ostoni i Mia Kovačević. Nagrađeni su od Grada dobili didaktički materijal. 

Dječji tjedan obilježen je i u općini Ližnjan. Učenici su se na satovima razrednog odjela upoznali s dječjim pravima i dužnostima te tako odradili zadanu temu iz građanskog odgoja. Načelnica Maja Cvek obišla je sve područne škole u općini poklonivši prvašićima knjige i čokolade, a kroz druženje djeca su joj mogla postavljati pitanja vezana za dječja prava. Općina Ližnjan je učenike svih škola počastila kino predstavom i prijevozom do Pule. Tako su u utorak pogledali animirani film "Hrabri mališan". Djeca vrtića Bubamara Dječji tjedan obilježila su biciklijadom i romobilijadom pokazujući svoja znanja i spretnosti na dva kotača. (G. ČALIĆ ŠVERKO, M. RIMANIĆ, P. LUKEŽ)         


Podijeli: Facebook Twiter