Diljem Istre obilježava se Dan neovisnosti

(N.LAZAREVIĆ)
(N.LAZAREVIĆ)

Predstavnici Grada Pule, Istarske županije, te udruga proizašlih iz Domovinskog rata i ostalih institucija danas su polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Centralnom križu pulskog groblja te spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu u Parku Franje Josipa obilježili Dan nezavisnosti.

- Na današnji dan, 8. listopada 1991. godine Žarko Domljan pozvao je tadašnjeg potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa da rezolucijom raskine sve veze s bivšim republikama. Proglašena je nezavisnost Hrvatske, države koja želi mir i dobro. Bila je to pobjeda demokracije, razuma i prava, poručeno je jučer sa svečanog skupa.

Potom je minutom šutnje odana počast svim poginulim hrvatskim braniteljima i onima koji su za neovisnost Hrvatske položili ono najvrjednije što su imali -  svoje živote.

U Rovinju državni praznik obilježen limenom glazbom

Rovinjska je Limena glazba jučerašnjim nastupom obilježila državni praznik, Dan neovisnosti. Članovi skupine su svoj "glazbeni pohod" započeli defileom po glavnoj gradskoj Ulici Carera, a potom su prigodne skladbe izveli i na glavnom gradskom trgu, Trgu maršala Tita čime su oduševili domaćine, ali i strane goste.

Ispred umaškog gradskog groblja okupili su se čelnici Grada Uma, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, UAB-a Bujštine te civilnih udruga i društva kako bi obilježili ovaj praznik.

Kolona se zaputila ka središnjem križu ispred kojeg su vijence položili dogradonačelnik Niko Čančarević i predsjednik Gradskog vijeća prof. Milan Vukšić, a u ime braniteljskih udruga Darko Grgošević (HVIDR) i Mato Magdić (UHBDR -154.), te zapalili svijeće, a potom su svi okupljeni minutom šutnje odana počast svima onima koji su u temelje nove, samostalne i suverene domovine Hrvatske ugradili svoje živote.

– Ispunjeni ponosom i zadovoljstvom tu smo da izrazimo zahvalnost onima koji su bili dionici stvaranja slobodne nam Hrvatske posebice braniteljskoj populaciji koja je svojom hrabrošću i nepokolebljivošću po cijenu osobnih života oslobodila našu domovinu od agresorske vojske.

Time su ostvareni stoljetni snovi o neovisnoj državi koju zajedno možemo i moramo prema vlastitim sposobnostima izgrađivati prema mjeri svakog čovjeka. Zemlja smo s mnoštvom osobitosti koje nam mogu poslužiti za ugodno življenje, jer su upravo to bili ciljevi onih koji su zaslužni da danas obilježavamo ovaj dana – kazala je dogradonačelnica Floriana Bassanese Radin.

Danas imamo samostalnu državu, ali nam predstoje druge bitke

U povodu Dana neovisnosti, delegacije Grada Labina, susjednih općina, braniteljskih udruga i Udruge antifašista grada Labina, predstavnika policije, Javne vatrogasne postrojbe i Crvenog križa položili su jučer vijenac ispod centralnog križa na gradskom groblju u Labinu te odali počast svima koji su dali živote za samostalnu državu Hrvatsku. Molitvu je vodio labinski župnik Milivoj Koren.

- Danas imamo samostalnu državu, ali nam predstoje druge bitke, one za veću zaposlenost i bolji život svih građana, rekla je dogradonačelnica Eni Modrušan.

Enes Suljić, branitelj i predsjednik labinske Hvidre, iskazao je svoje nezadovoljstvo državom za koju su mnogi položili živote. "Krenuli smo u borbu misleći da će se živjeti u boljoj državi, a danas je 200 tisuća naših građana na rubu egzistencije. Bankarske institucije ciljano su dovele ljude na rub gladi. Naša je dužnost i danas pomagati i spašavati ljude od propadanja i gladi. I s ovog mjesta molim političare da se solidariziraju s običnim narodom i služe mu bolje nego do sada", poručio je Suljić.

Počast poginulima za slobodnu i neovisnu Hrvatsku iskazala je i delegacija Grada Pazina na čelu s gradonačelnikom Renatom Krulčićem, položivši vijenac uz središnji križ na groblju Moj mir. Bili su tu i predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata, vojske i policije. Borcima za slobodu i svim sahranjenima na pazinskom groblju delegacija je odala počast minutom šutnje. (A. ŠĆULAC., M. RIMANIĆ., M.MEDIĆ, N. SOFTIĆ, M. GAVRAN.)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter