Dilema - dizajn ili funkcionalnost?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najuspješnija kombinacija uredenja doma je spoj dizajna i funkcionalnosti. No, u praksi se cesto pojavljuju razliciti problemi ili dvojbe izmedu želja i potreba te otežavaju pravilan odabir.

Savršeno dizajnirani komadi namještaja, posloženi u atraktivne prostore, koje cesto gledamo na stranicama casopisa, interneta ili tv-a, izazivaju divljenje i želju da tako uredimo i vlastiti dom. Iako ponekad sam prikaz prostora ukazuje na odredene nedostatke, osjecaj ugode, koji bi se javio pri boravku u njemu, dominantan je i svi nedostaci cine se zanemarivima. Želja je samo jedna – želim dom poput ovoga na slici!



Pravilno i funkcionalno ureden dom olakšat ce i uciniti ugodnim stanovanje i obavljanje svih kucanskih aktivnosti. Jednostavno održavanje, korištenje i višenamjenske mogucnosti organizacije prostora, podižu kvalitetu stambenog prostora. Ne biti rob namještaja i njegovog održavanja – parola je mnogih pojedinaca, koji na prvo mjesto stavljaju iskljucivo svoj komoditet i neopterecenost stvarima oko sebe.

Dizajn, koji je svrha sam sebi, bez stvarne uporabne vrijednosti i mogucnosti primjene u razlicitim sferama, gubi na svojoj vrijednosti. Funkcionalnost, koja pri tome nema nikakvih estetskih vrijednosti, isprazna je i nezanimljiva. Spoj ovih dviju kategorija, dat ce savršenu kombinaciju, koja ce stanovanje uciniti ugodnim i prakticnim. Težnja pri uredenju doma treba svakako biti spoj dizajna i funkcionalnosti, koji ce biti prisutni u razlicitim omjerima, ovisno o raspoloživom prostoru, financijskim mogucnostima, vašim navikama, itd.



Da biste mogli odabrati pravilan omjer dizajna i funkcionalnosti u vlastitom domu, potrebna je analiza nacina života citave obitelji, prostorna analiza doma te financijska konstrukcija, kojom cete definirati sredstva za ulaganje. Naravno, potrebno je sagledati vlastite želje, jer dom uredujete za sebe, pa su time vaše želje postavljene visoko na listi prioriteta.

Nacin života obitelji kao i starosna dob ukucana vrlo su važan faktor pri uredenju doma. Obitelji s malom djecom kao i zreli parovi, koji žive sami, ali im u posjet cesto dolaze djeca i unuci, trebaju prednost dati funkcionalnosti. Odabir elemenata u prostoru koji se lako održavaju i teže lome, postavljanje sigurnosnih elemenata, odabir materijala za stolce i garniture za sjedenje koji se lako peru ili su tamnijih boja, izbjegavanje elemenata s oštrim bridovima, izbjegavanje staklenih predmeta te cupavih i dlakavih podnih prostirki, neke su od preporuka za navedene obitelji.



Parovi s odraslom djecom ili bez njih, samci te obitelji koje imaju trajno angažiranu spremacicu, imaju puno više slobode pri odabiru izmedu dizajna i funkcionalnosti, a prednost cesto daju dizajnu. Oni koji žele besprijekorno ureden i uredan dom, bez problema ce odabrati staklene elemente, tamnije podove visokog sjaja, tamniji namještaj, svijetle garniture za sjedenje, visoki sjaj kuhinjskih elemenata, skupocjene i krhke stolne ili stojece lampe, tuš kabine i umivaonike u staklu itd. Sve ce biti u skladu s posljednjim modnim trendovima, ali ce zahtjevati svakodnevno održavanje i cišcenje.

Osim navedenih elemenata uredenja, u kojima je omjer izmedu primjenjenog dizajna i funkcionalnosti vaš osobni odabir, postoje elementi kojima je primarna funkcionalnost tj. udobnost. Dizajn im je popratni faktor, koji ce konacni proizvod uciniti kvalitetnijim. To se prvenstveno odnosi na odabir stolica i sjedecih garnitura, kreveta i madraca te raspored i visinu kuhinjskih elemenata. Neudobno sjedenje ili spavanje ostavlja dugorocne posljedice na zdravlje, a loš raspored kuhinjskih elemenata cini proces pripremanja hrane dužim i neugodnijim.



Veci stambeni prostori pružaju vece mogucnosti u poigravanju dizajnom, a manji prednost daju funkcionalnosti, jer je cesto u jednoj prostoriji organizirano blagovanje, boravak, spavaonica i radni prostor. Financijski faktor odredit ce u kojoj mjeri ce pojedinac primijeniti skupocjeni dizajnerski namještaj ili samo pojedine elemente, koji u prostranijim domovima mogu biti svojevrsne skulpture u prostoru.

Bez obzira na vaš odabir i financijske mogucnosti, budite svjesni da dom uredujete za sebe i svoje potrebe, a ne kao ogledni primjerak za goste koje želite zadiviti. Vaše želje, nacin života i potrebe trebaju uvijek biti na prvom mjestu kako biste doista uživali u svom domu! (Monika Galovic Dumendžic, arhitekt)

www.interijernet.hr

 

 


Podijeli: Facebook Twiter