Đilas optužuje Vučića za uvođenje diktature u Srbiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik oporbene Demokratske stranke (DS) Dragan Đilas ocijenio je u utorak da je u Srbiji na djelu uvođenje dikatuture i velike moći i vlasti jednog čovjeka i poručio da se istragama trebaju baviti policija i tužiteljstvo, a ne prvi potpredsjednik vlade Aleksandar Vučić.

"Tko je on da istražuje? Po kojem zakonu i po kojem Ustavu?", upitao je Đilas na tiskovnoj konferenciji u sjedištu Demokratske stranke, nakon što je prethodno u skupštinskoj raspravi o novoj vladi Vučić najavio istragu protiv Đilasa za kojeg je rekao da je "jedan od najbogatijih tajkuna u državi".

Đilas, koji je i gradonačelnik Beograda i koji je na čelu stranke naslijedio Borisa Tadića, poručio je da policija i tužiteljstvo slobodno istraže sve što se tiče njega i naveo da neće naći ništa nezakonito. "Mislim da će posljedice ove vlasti (SNS i SPS) danas biti gore nego kad su te iste stranke bile na vlasti prije 15 godina, samo što nas nitko neće bombardiratii", rekao je Đilas na tiskovnoj konferenciji.

Također, Đilas je najavio da će DS u naredna dva tjedna Skupštini Srbije predložiti izmjene zakona kako bi se omogućilo da Beograđani biraju gradonačelnika na neposrednim izborima, jer o gradonačelniku, kako ističe, trebaju odlučivati građani, a ne političke stranke. Đilas je naglasio da se "ne boji izbora u Beogradu", ali ni smjenjivanja s mjesta gradonačelnika jer "nije rođen u fotelji".

Reagirajući na Đilasove ocjene, šef zastupničke skupine Vučićeve Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini Beograda Aleksandar Jovičić izjavio je da "mora doći do smjene vlasti" u glavnom gradu, a gradonačelniku Đilasu poručio da ima ozbiljne probleme, manjak rezultata i da je "miljama iza Aleksandra Vučića".

Srbijanski premijer i vicepremijer Ivica Dačić i Aleksandar Vučić su prethodnih dana u odvojenim izjavama najavili smjenu vlasti u Beogradu kojoj je na čelu vođa oporbene Demokratske stranke, a Vučić je u parlamentu zastupnicima DS-a poručio da će protiv njihova predsjednika bit pokrenuta istraga.

Dragan Đilas izabran je za gradonačelnika Beograda 2008. godine. Predsjednik je Demokratske stranke od 25. studenog 2012. godine. Manjinski je vlasnik tvrtke Multicom group, koja je u 2010. bila na 28. mjestu najuspješnijih tvrtki u Srbiji, a manjinski je vlasnik i poduzeća Direct media, koje se bavi prodajom ukupnog reklamnog prostora u medijima i na velikim sportskim takmičenjima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter