Dijete treba toplinu i ljubav, ali i jasne granice

Roditeljski programi u Istri su kvalitetni, učinkoviti i brojni
Roditeljski programi u Istri su kvalitetni, učinkoviti i brojni

U organizaciji Obiteljskog centra Istarske županije, Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije i Grada Pule u hotelu Pula održana je stručna konferencija pod nazivom "Perspektive programa podrške roditeljstvu u Istarskoj županiji" koja je okupila brojne stručnjake iz predškolskih ustanova, škola, centara za socijalnu skrb, pravosuđa i ostalih ustanova koji u središtu pažnje imaju dobrobit djece, roditelja i obitelji.

O razinama prevencije problema u ponašanju djece i mladih te učinkovitim svjetski priznatim programima za roditelje govorila je dr. sc. Miranda Novak, psihologinja s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Riječ je o programima "Triple P" koji je osmislio Matthew Sanders iz Australije i "Strengthening families" autorice Carol Kumpfer iz SAD-a, a zajedničko im je provođenje paralelnih radionica za roditelje i za djecu, a zatim zajedničkih.

Osim što nude univerzalnu razinu prevencije, programi su usmjereni i na selektivne razvojne prevencije, primjerice namijenjene nezaposlenim ili samohranim roditeljima, roditeljima s djecom s ADHD-om i slično.

Na naš upit koji su najčešći problemi suvremenog roditeljstva, Novak je odgovorila da su roditelji otišli u drugu krajnost u odnosu na generaciju baka i djedova koji su odgajali po principu "šiba je izašla iz raja".

- U odnosu na prethodnu generaciju iznimno strogih roditelja, današnji su previše popustljivi i ne postavljaju djeci jasne granice ili pak od djeteta rade projekt, preambiciozni su te djecu upisuju na razne izvanškolske aktivnosti. Obje krajnosti roditeljstva proizvode isti efekt, dijete nema zdravu sliku o sebi. Ono što dijete treba je puno topline i privrženosti, ali isto tako jasne i čvrste granice, dodaje Novak.  (Napisala i snimila M. JERIN)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter