Dijete postavilo dvije naprave u Zvjezdice

Vrtić Zvjezdice (A. KANCELAR)
Vrtić Zvjezdice (A. KANCELAR)

Istarska policija sumnjiči jednog maloljetnika za postavljanje dviju sumnjivih naprava u vrtiću Zvjezdice u Puli u četvrtak. Policija navodi da se radi o djetetu mlađem od 14 godina.

Prvim očevidom je utvrđeno da je jedan predmet nalik na eksplozivnu napravu postavljen na kapiju dvorišta, a druga naprava je pronađena u dvorištu vrtića u popodnevnim satima, kada je policija obavljala drugi očevid.

Obje naprave su proslijeđene u Centar za forenzična ispitivanja istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić u Zagrebu.

Protiv osumnjičenog bit će podneseno posebno izviješće nadležnom državnom odvjetništvu u Puli. Podatke o njemu policija nije htjela iznositi budući da je maloljetan.

Voditeljica Zvjezdica, ujedno i ravnateljica Dječjih vrtića Pula, Mariza Kovačević komentirala je s olakšanjem brzo otkrivanje maloljetnog počinitelja. U četvrtak je zajedno s djelatnicima do kasnih poslijepodnevnih sati u vrtiću, čiji je sustav nadzora opremljen s 16 video kamera, skidala snimke koje su proslijeđene policiji i itekako pomogle u otkrivanju počinitelja.

- Ovo je u svakom slučaju bolja varijanta nego da je otkriveno da je riječ o nečemu puno ozbiljnijem. Nikad dovoljno opreza i stoga bolje da je riječ o dječjoj igri nego neposrednoj opasnosti, rekla je Kovačević.

- Kada imate na brizi djecu ne razmišljate o strahu već kako što uspješnije odraditi propisani protokol i djecu odvesti na sigurno. Odgovorni ste za sigurnost te djece, tuđe djece, i oni su u tom trenutku najvažniji. A poslije se suočavate sa strahom. Naravno da su neki roditelji nakon situacije dan ranije bili uplašeni, to je normalno za roditelje, ali sljedeći dan normalno se radilo u vrtiću i oni su doveli djecu. Većina roditelja također je očekivala da će policija otkriti da je riječ o dječjoj igri i zasigurno će vijesti o pronalasku počinitelja smiriti i roditelje, rekla je ravnateljica.

Ona ističe da se i iz ovog primjera neslane šale maloljetnika vidi da je u današnjim teškim vremenima teško odgajati djecu, ali bi i dijete i njegovi roditelji trebali biti svjesni da ovakve stvari nisu igra.

Ovom prigodom pokazalo se da vježbe evakuacije u dječjim vrtićima imaju svoju svrhu jer su zahvaljujući njema odgojiteljice prema preciznom protokolu brzo odvele djecu na sigurno. (M. SARDELIN, G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter