Dijete koje šeće psiće - prvi roman Puljanke Svetlane Vlašić


Iz tiska je upravo izašla knjiga "Dijete koje šeće psiće" Puljanke Svetlane Vlašić, kojoj je ovo prvi roman. Ovu autobiografsku priču na više od stotinjak stranica objavila je u vlastitoj nakladi, za lekturu se pobrinula Sonja Krvavica, grafičku opremu i tisak napravio je Redak, a knjiga se može nabaviti na adresi webknjizara.hr.

"Od kada znam za sebe odrasli su mi bili čudni. Oduvijek sam također znala da ću napisati knjigu. Jednostavno sam to znala", piše Vlašić u uvodu svog književnog prvijenca kojeg posvećuje djeci iz Rudarske 2 koja su obilježila i oplemenila njeno djetinjstvo, a knjigu posvećuje i sestri, roditeljima, svojim bakama i djedovima.

Priča počinje upravo u toj Rudarskoj 2 gdje je Vlašić rođena šezdesetih godina, a autorica već nakon nekoliko rečenica upoznaje čitatelje sa svojim prijateljicama i prijateljima koji su danas već odrasli ljudi i koji će se sigurno prepoznati čitajući ovu pulsku priču. Služeći se opuštenim, na trenutke vrckavim i autoironičnim stilom, autorica će čitatelje provesti kroz svoje odrastanje te će privesti priču kraju u današnjem vremenu, kada je i sama odrasla, ima svoju obitelj - supruga, sina i psa - ali kada je u njoj, nakon svega, ostalo nešto iz djetinjstva.

U životopisu autorice koji je moguće pronaći na spomenutoj stranici, stoji da je Vlašić velika je zagovornica Montessori pedagogije i dječjih prava. Povremeno radi u Strukovnoj školi gdje predaje grupu predmeta kozmetičke struke.

Jesmo li zaista pametniji od životinja, pitanje je koje postavlja sebi i drugima, a razlog za to navodi u činjenici da životinje nikad neće zagaditi, opustošiti i zatrovati staništa svojim budućim naraštajima u tolikoj mjeri da će dovesti u pitanje njihov opstanak. Njenu javnu "Ispriku djeci" objavio je Jutarnji list, za što je u kratkom vremenu dobila gotovo deset tisuća pozitivnih komentara. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter