Dijete će tužiti roditelje dobije li zaraznu bolest

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Imam curicu od četiri godine, i toliko sam puta rekla da je neću cijepiti iako moj muž tvrdi da sam "zabrijala". Razgovarala sam s pedijatricom i medicinskom sestrom, ona mi je rekla da smijem odbiti cijepljenje, ali onda plaćam sankcije, da se moram javiti zavodu za javno zdravstvo i izjaviti da ne želim cijepiti dijete. Uglavnom, lagano me otpilila. Ovo zadnje cjepivo sam pokušala eskivirati, odugovlačila sam i nisam odlazila doktoru, ali me nakon Nove godine doktorica nazvala na telefon i rekla da moram doći, jer joj dolazi inspekcija i imat će problema zbog zaostalih cijepljenja.

Jako sam razočarana u samu sebe što ih nisam odlučno odbila, brinule su me novčane sankcije jer sam nezaposlena, ali i činjenica da ću svoju curicu teško upisati u vrtić i školu ako se ne cijepi. Nakon svakog cijepljenja imala sam grč u želucu i grižnju savjesti "- požalila se na jednom od internetskih foruma mlada mama, jedna od stotina roditelja zbunjenih oprečnim stavovima o tome treba li djecu cijepiti protiv zaraznih bolesti, i je li cijepljenje za njih opasnije od bolesti protiv koje se cijepe.

 Bombardirani poluinformacijama i kampanjama protiv cijepljenja koje kruže internetom, sve se više roditelja pita je li cijepljenje djece doista korisno, ili je upravo cjepivo sa svojim nuspojavama uzrok niza bolesti.

- Sad smo "mirni" do škole, a do tad sam si obećala da ću naći načina da je poštedim cijepljenja i sačuvam joj zdravlje - najavljuje ova mama, nesvjesna činjenice da bi zbog odbijanja da cijepi vlastito dijete mogla završiti i - na sudu.

Kako je najavila Marina Štajduhar, pedijatrica i predsjednica Povjerenstva za cijepljenje Hrvatskog društva za socijalnu i preventivnu medicinu, do kraja godine oformit će se pravni dokument kojeg će potpisati oba roditelja djeteta koje odbijaju cijepiti i na taj način potvrditi da nisu htjeli zaštititi dijete od određene bolesti. Ta će izjava roditelja biti pohranjena u medicinsku dokumentaciju djeteta, i ono je jednoga dana može iskoristiti u tužbi protiv roditelja, ukoliko oboli od neke bolesti koju se moglo prevenirati, a ostavlja teške posljedice po zdravlje.

Sudskom postupku izlaže se i liječnik koji se smatra izravno odgovornim ako ne prijavi roditelja zbog necijepljenja djeteta, a dijete oboli od neke bolesti od koje ga je cjepivo moglo zaštititi. Ako roditelj ne ispuni svoju zakonsku obvezu i odbije cijepljenje djeteta, liječnik ga je dužan prijaviti Sanitarnoj inspekciji, koja roditelju može izreći kaznu u rasponu od 2.000 do 3.000 kuna. S druge strane, liječnik koji ne cijepi dijete može platiti kaznu od 50.000 do čak 80.000 kuna. (Lj. B. MARTINOVIĆ/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter