Dijetalna gazirana pica povecavaju rizik za infarkt?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako dijetalna gazirana pica mogu pridonijeti borbi protiv viška kilograma, osobe koje ih piju svaki dan mogle bi biti izložene vecem riziku od srcanog ili moždanog udara, pokazalo je novo americko istraživanje.

U okviru istraživanja utvrdeno je da starije osobe koje svaki dan piju dijetalna gazirana pica imaju 44 posto vece izglede za infarkt, no istraživanje ipak nije pokazalo da su ta pica jedina odgovorna za povecanje rizika.

Mogli bi postojati i drugi cimbenici koji objašnjavaju povecani rizik kod tih ljubitelja gaziranih pica, kaže voditeljica istraživanja Hannah Gardener sa medicinskog fakulteta sveucilišta u Miamiju. "Ono što smo vidjeli jest da postoji neka veza. Takve osobe imaju sklonost nezdravijem nacinu života", dodala je.

Njezin tim utvrdio je da ljubitelji dijetalnih gaziranih napitaka imaju vecu tjelesnu težinu i faktore povecanog rizika za srcani udar poput povišenog krvnog tlaka, šecerne bolesti ili povišenih vrijednosti kolesterola.

Istraživanjem je obuhvaceno više od 2.500 stanovnika New Yorka starijih od 69 godina koji su praceni deset godina. U tom razdoblju njih 591 pretrpio je infarkt, moždani udar ili su umrli od drugih karidovaskularnih poremecaja. Medu njima je i 31 posto od 163 osobe koje su pile dijetalna gazirana pica svaki dan.

Dok je kod ljubitelja gaziranih pica rizik od infarkta i moždanog udara bio 44 posto, kod ostalih ispitanika koji nisu redovito pili gazirana pica rizik je bio 22 posto.

Ukoliko takva gazirana pica sama po sebi povecavaju rizike Gardener istice da nije jasno na koji nacin. Neki znanstvenici koji su proucavali ucinak umjetnih sladila na štakorima misle da ona povecavaju unos hrane i težinu, no taj ucinak nije potvrden i kod ljudi. Stoga Gardener upozorava da su potrebna daljnja istraživanja kako bi se potvrdila veza dijetalnih gaziranih pica i bolesti krvožilnog sustava.

Rezultati istraživanja objavljeni su u casopisu "Journal od General Internal Medicine"


Podijeli: Facebook Twiter