Dijetalna gazirana pića ne potiču apetit

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američko istraživanje pokazalo je da osobe koje redovito piju dijetalna gazirana pića ne unose hranom ništa više kalorija od osoba koje piju samo vodu.

Neki znanstvenici smatraju da umjetna sladila u gaziranim pićima ometaju hormone koji igraju ulogu u osjetu gladi potičući ljude da jedu više, a drugi pretpostavljaju da dijetalna pića potiču sklonost slatkoj hrani što ima za posljedicu unos veće količine hrane.

"Naše istraživanje ne pruža dokaze da konzumacija dijetalnih gaziranih pića, u usporedbi s vodom, povećava sklonost slatkim jelima i pićima", napisala je voditeljica istraživanja Carmen Piernas u časopisu American Journal of Clinical Nutrition.

Tim znanstvenika sa sveučilišta Sjeverna Karolina proveo je istraživanje koje je obuhvatilo 318 pretilih odraslih osoba u toj saveznoj državi koji su svaki dan konzumirali najmanje 280 kalorija kroz pića. Podijeljeni su u tri skupine od kojih je prva zamijenila najmanje dva pića dnevno vodom, a druga je zamijenila dva zaslađena pića dijetalnim napicima uključujući dijetalnu kolu i čaj.

Znanstvenici su željeli testirati tezu da umjetna sladila, koja su puno slađa od pravog šećera, mijenjaju sklonosti u prehrani i time otvaraju vrata unosu veće količine hrane.

Nakon tri te šest mjeseci od početka istraživanja kod obje skupine koje su u zamijenile zaslađena pića za vodu odnosno za dijetalna pića utvrđen je gubitak na težini. Te dvije skupine koje su na početku istraživanja unosile hranom dnevno prosječno 2.000 do 2.300 kalorija na kraju istraživanja unosile su 1.500 do 1.800 kalorija.

Jedina razlika između dvije skupine bila je da je ona koja je pila vodu jela više voća i povrća, a skupina koja je pila dijetalna pića jela je manje deserta. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter