Dijeta vocnim i povrtnim sokovima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Topliji dani donijet ce na tržnice pregršt sezonskoga voca, ali u igri ostaju i dobri stari agrumi, koje smo "tamanili" i tijekom zime. Naravno, u obzir dolazi i povrce. Kombinacije u vocnim, povrtnim ili miješanim sokovima izvanredne su za detoksikaciju i mršavljenje, a ipak ostaje unos najvažnijih nutrijenata - vitamina i minerala, isticu strucnjaci Femine.

Dijeta vocnim i povrtnim sokovima je jednostavna za provedbu, ali je naporna za tijelo, unatoc unosu važnih nutrijenata kojima voce i povrce obiluje - ponajprije mineralima i vitaminima. Nutricionisti i dijeteticari stoga predlažu da ovaj tip dijete držite tijekom vikenda, i to najdulje jedan ili dva dana, jer cete se inace osjecati malaksalo, iscrpljeno, a moguca je i pojava glavobolje.



Glavno pravilo dijete: poceti dan prirodnim sokom agruma - iscijedenim limunom ili narancom, pomiješanim s 2 dcl mlake vode. Agrumi, prvenstveno limun, pomažu organizmu da se oslobodi toksina, što je jako važno jer loše probavljanje hrane može dovesti do skupljanja toksina i usporavanja eliminacije masnoca. Limun je posebno ucinkovit ako ga konzumiramo ujutro. Tada aktivira izlucivanje žuci i priprema jetru za probavljanje svega ostaloga.

Agrume tijekom dana kombinirajte s ostalim vrstama voca po izboru, posebno bobicastim vocem i jagodama. Jagoda je posebno važna jer obiluje vitaminima koji stimuliraju naš imunosustav. Posebno je bogata vitaminom C (kolicina odgovara jednoj naranci). Dovoljna je porcija od 150 g (koliko obicno pojedemo), kako bi se zadovoljila dnevna doza vitamina C, koja iznosi oko 80 mg za odraslu osobu.

Povrce koje je na repertoaru dijete sokovima najcešce su svježi krastavci, mrkva i cikla. Sokove možete pripremite kao "bistre" - s vodom, ili kao "guste" (poput smoothiesa) s light jogurtom ili mlijekom s malo masnoce.


Podijeli: Facebook Twiter