Dijeta primjerena vašoj dobi

Ilustracija
Ilustracija

Eto konačno, stiglo je i dugo očekivano ljeto. I svake godine događa se ista priča - napad panike prilikom isprobavanja kupaćeg kostima koja za sobom već po nekom ustaljenom obrascu nosi odluku o odlasku na dijetu... A tajna uspješne dijete zapisana je u našem metabolizmu koji budući da se s godinama mijenja pokazuje da su u različitim životnim razdobljima organizmu za uspješno održavanje linije potrebne drugačije namirnice i druga vrsta tjelesne aktivnosti.

Nakon tridesete

Prva značajnija promjena u organizmu nastupa poslije tridesete godine. U ovoj životnoj fazi žene godišnje dobiju pola kilograma masti jer su prezauzete odgajanjem djece, poslom i kućnim obvezama, pa im ostaje malo vremena za sebe. Posezanje za slatkišima i grickalicama između obroka, kao posljedica stresa, tipična je pojava u ovom razdoblju. Ova je navika iznimno opasna jer usporava metabolizam i smanjuje proizvodnju hormona rasta. Posljedica: svaka dodatna, neutrošena kalorija lijepi se za tijelo.

Bjelančevine potiču izlučivanje hormona vitkosti, kao što je hormon rasta HGH i zato trebaju biti zastupljene u svakom obroku. Ne morate se pod svaku cijenu odreći grickalica, ali je važno da se kontrolirate.

Kada je u pitanju tjelesna aktivnost joga odlično djeluje protiv stresa i napada gladi. Odvojite svakodnevno 15 minuta za lake vježbe istezanja koje će vas umiriti.

Nakon četrdesete

Poslije četrdesete godine najbrže se razgrađuju mišići, a metabolizam se usporava, za što su odgovorne hormonske promjene. Organizam proizvodi manje estrogena, koji snižava razinu kolesterola, sprječava nagomilavanje tekućine i zateže kožu. Osim toga, smanjuje se proizvodnja hormona DHEA, brže se zamaramo i teže mršavimo. DHEA potiče enzime koji razgrađuju masti i stvaraju se naslage na trbuhu i bokovima.

Organizmu je za izlučivanje DHEA nužan krom, čega ima u pivskom kvascu, pšeničnim klicama i namirnicama od integralnog brašna. Još jedno važno pravilo za vitkost: kada napune 40 godina, žene poslije 17 sati ne bi trebale unositi koncentrirane ugljikohidrate (tjestenine, kruh, rižu i krumpir). Time će spriječiti rast razine inzulina tijekom noći i potaknuti sagorijevanje masti.

Kako biste spriječili daljnju razgradnju mišića i istodobno potaknuli sagorijevanje masti, svakodnevno valja vježbati pola sata. Najbolji se rezultati postižu kombiniranjem sportova izdržljivosti, kao što su brzo hodanje, plivanje, vožnja biciklom, te sportova snage, kao što su gimnastika i dizanje utega.

Nakon pedesete

Većina je žena u ovoj životnoj dobi uvjerena kako je dovoljno da samo pogledaju komadić torte pa da se udebljaju. Umjesto 2.000 kalorija, koliko im je ranije bilo potrebno, ženama koje su prešle pedesetu dovoljno je, prosječno 200 kalorija manje. Smanjuje se i izlučivanje hormona estrogena, a stanice se sporije obnavljaju. Najveći je problem u tome što se gubi osjećaj žeđi pa mnoge žene ne unose dostatno tekućine. Pijte najmanje dvije litre vode tijekom cijelog dana! Na taj ćete način pomoći organizmu da se oslobodi štetnih sastojaka, a hranjivi će sastojci brže stizati do stanica. To je preduvjet optimalnog funkcioniranja metabolizma i sagorijevanja masti. Kako biste nadoknadili nedostatak hormona, svakodnevno jedite soju jer ćete tako organizmu osigurati biljni estrogen i dragocjene bjelančevine koje sprječavaju razgradnju mišića.

Budite fizički aktivni 60 minuta dnevno. Brza šetnja ili vožnja biciklom potiču metabolizam. (Priredila L. BAGAR/M.O.)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter