Dijelu ribara samo je do galame

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Savudrijski ribar Danilo Latin na sjednici Ceha ribara Bujštine smijenjen je s potpredsjednickog mjesta. Dijelu tamošnjih ribara zasmetalo je što je Latin u medijima isticao pozitivan stav prema arbitražnom sporazumu, a pritom u Savudrijskoj vali sudjelovao na ribarskom prosvjedu koji je protiv tog sporazuma organizirala udruga Mare Croaticum. Na sjednici Ceha je, doduše, sudjelovao tek manji broj clanova, njih 13 od ukupno oko 180 ribara Bujštine, no pojavili su oni najglasniji i Latin je morao odstupiti.

- Zbog cega ste smijenjeni i tko je inicirao Vašu smjenu?


- Smijenjen sam jer sam izrazio mišljenje razlicito od clanova udruge Mare Croaticum, a smjenu je tražio Zlatko Pižeta, clan te udruge.

- Što drugi ribari Bujštine, od kojih velika vecina nije sudjelovala na preksinocnjoj sjednici, kažu na ove promjene u Cehu? Imate li njihovu podršku?


- Jedan dio ribara me podržava, a oni koji su clanovi udruge Mare Croaticum, odnosno pod utjecajem Danielea Koleca, a priori nisu za arbitražni sporazum. Na sjednici sam im pokušao dati kopiju tog sporazuma ne bi li argumentirali zašto su protiv njega, no umjesto rasprave poceli su me vrijedati.

- Svojedobno ste bili u dobrim odnosima s Kolecom. Sad ste ocito veliki protivnici. Što se u meduvremenu dogodilo, u cemu ste se to razišli?


- Ne znam zašto se nešto promijenilo, no cinjenica je da su naši odnosi zahladili onog trenutka kad je on prestao biti predsjednik Ceha ribara Bujštine. Tada je, naime, vecina ribara glasala za Toncija Trevižana kao novog predsjednika. No, ne znam zašto se Kolec sada okomio na mene.

- Je li ovo po vama možda Kolecov pokušaj da se vrati na celo Ceha ribara?


- Sigurno da Kolec kroz udrugu Mare Croaticum ima utjecaj na odredeni broj ribara i da je ovim zahtjevom za mojom smjenom stavio pod veliki pritisak Trevižana. Naime, ne razumijem kako je uopce moguce da se na sjednici raspravljalo o jednoj manifestaciji koja nema nikakve veze s Cehom ribara, vec iskljucivo s udrugom Mare Croaticum. Ne znam stoga zašto je Ceh ribara analizirao organizaciju tog prosvjeda, na osnovu cega je i zatražena moja smjena. Ocito je Trevižan bio pod velikim pritiskom te je sazvao sastanak na cijem se dnevnom redu uopce nije nalazilo izglasavanje povjerenja potpredsjedniku, odnosno meni. Na toj je sjednici izašlo na vidjelo pravo lice tih ljudi.

- Kakvo je to, po Vama, njihovo pravo lice?


- Njima ustvari nije stalo do zaštite teritorijalnog integriteta Hrvatske, vec do stvaranja galame.

INTEGRALNI INTERVJU BOJANA ŽIŽOVICA S DANILOM LATINOM U GLASU ISTRE U PETAK

 


Podijeli: Facebook Twiter