Dijelovi satelita GOCE možda padnu u Italiju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Talijanska civilna zaštita predvidjela je dva vremenska intervala u kojima bi se mogao dogoditi, iako vrlo malo vjerojatan, pad ostataka satelita GOCE na Italiju nakon što stignu u atmosferu.

Satelit GOCE, lansiran 2009. za praćenje varijacija gravitacijskog polja Zemlje, iscrpio je svoje zalihe goriva i trebao bi ući u atmosferu u noći između nedjelje i ponedjeljka, objavila je u petak Europska svemirska agencija (ESA). "Još nije moguće isključiti mogućnost, makar minimalnu, da jedan ili više komadića padnu u Italiju u dva razdoblja: između 19,44 i 20,24 po mjesnom vremenu na područjima Val d'Aoste, Pijemontu, Liguriji ili Sardiniji i od 7,48 do 8,28 u ponedjeljak na jugu zemlje", objavila je Civilna zaštita u priopćenju.

Satelit bi se trebao raspasti na visini od oko 80 km, a većina fragmenata u potpunosti izgoriti. Prema predviđanjima Europske svemirske agencije, samo mali dio početne mase, oko 20 posto ili 200 kg, preostat će nakon ulaska u atmosferu i raspasti se u više desetaka dijelova koji će stići do površine planeta.

Opasnost za stanovnike Zemlje je vrlo mala, drže stručnjaci. Znanstvenici su iskoristili podatke GOCE-a za prvu svjetsku kartu visoke rezolucije granica između zemaljske kore i omotača. GOCE je izgrađen prije stupanja na snagu 2008. međunarodnog sporazuma koji određuje da znanstveni sateliti moraju imati sustav potiskivanja koji omogućava da nakon misija padnu u more, daleko od nastanjenih područja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter