Dijelovi Gorskog kotara bez struje više od 10 dana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon dramatičnog ledenog vikenda u Gorskom kotaru se i dalje život odvija iznimno otežano, a najgore je što na vidiku nema bitnijeg poboljšanja. Naime, sve je očitije da će za rješavanje glavnog problema – a to je opskrba električnom energijom – trebati više dana pri čemu se govori čak i o razdoblju od 10 do 14 dana za najnepristupačnija područja. I to samo u slučaju ako se vrijeme popravi. Ovako dug period za popravak velikih oštećenja rezultat je činjenice da je veliki dio električne mreže Gorskog kotara vezan uz nadzemne vodove pri čemu su noseći stupovi vrlo često u šumi  i do njih je sada, što zbog nepristupačnog terena, što zbog leda koji caruje šumom, nemoguće doći.

Radnici HEP-a na terenu zaista čine sve što mogu i danonoćnim radom trude se popraviti kvarove i osigurati opskrbu električnom energijom, ali količina štete tolika je (srušeno je, za sada, više od 200 stupova) da često tek što poprave jedan kvar, do novog problema s prekidom energije dolazi na drugom mjestu. Da bi bar djelomično pripomogli u odvijanju najosnovnijih aktivnosti, iz HEP-a su na goransko područje uputili sedam generatora – četiri u područje Čabra te po jedan u Mrkopalj, Vrbovsko i Crni Lug. 
U svakoj goranskoj lokalnoj samoupravi stanje je iznimno teško, a najgore je u onima u kojima je župan Zlatko Komadina u subotu proglasio stanje elementarne nepogode – Čabru i Fužinama.

U Čabar su u ponedjeljak stigli i čelnici policije – glavi ravnatelj MUP-a Hrvatske Vlado Dominić, načelnica Policijske postaje Primorsko-goranske županije Senka Šubat te načelnik Policijske postaje Delnice Marinko Puškarić.

U njihovom je društvu bio i dožupan Petar Mamula koji nam je potvrdio kako je stanje zaista teško.

- Ono što ohrabruje je da su se ljudi na ovom području jako dobro organizirali i čine sve da umanje probleme. (M. KRMPOTIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter