Dijeljenje postelje pridonosi depresiji i krvožilnim bolestima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrkanje, naguravanje, borba za pokrivač, sve su to 'blagodati'  dijeljenja postelje među supružnicima, partnerima, ljubavnicima, što u konačnici, kažu znanstvenici, može pridonijeti i nekim bolestima.

Za neke ljude u dugoj vezi tajni je užitak ponekad imati krevet samo za sebe. A iz novog znanstvenog istraživanja proizlazi da zbog toga ne treba imati grižnju savjesti.

List Independent piše kako je istraživanje sveučilišta u Leedsu pokazalo da 29 posto ljudi za svoju neispavanost krivi partnera.

A nije tajna da manjak sna donosi loše raspoloženje i slabu koncentraciju, ali može povećati i rizik razvoja srčanih bolesti ili dijabetesa.

Ali manjak prostora u krevetu nije razlog za prekid veze, napominju znanstvenici, jer se pokazalo da osobe u sretnim vezama ipak spavaju bolje od samaca jer se osjećaju sigurnije i manje tjeskobno.

Pa što onda učiniti? Poljubac za laku noć je dobar početak, jer 71 posto ispitanika kaže da nakon toga spava bolje, a gotovo isti učinak ima poruka 'volim te' prije počinka.

A ni odvojeni kreveti nisu loša ideja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter