Dijaspora nece odlucivati o ulasku Hrvatske u EU

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Referendum o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji organizirat ce se samo u Hrvatskoj. Svi hrvatski državljani koji se žele izjasniti o clanstvu naše zemlje u toj europskoj asocijaciji morat ce doci u Hrvatsku. Za razliku od izbora, na kojima hrvatski državljani s prebivalištem izvan Hrvatske mogu glasovati širom svijeta u hrvatskim diplomatskim predstavništvima, to za referendum nece biti moguce. Tako je odlucilo Predsjedništvo HDZ-a, koje je jednoglasno usvojilo prijedlog ustavnih promjena, medu kojima je možda najdalekosežnija baš ta o referendumu.

Kako nam je objasnio potpredsjednik HDZ-a Vladimir Šeks, takvo ustavnopravno uredenje propozicija referenduma nece imati implikacije na izborni zakon, ali može se pretpostaviti da ce opozicija sada tražiti da pripadnici hrvatske dijaspore, i kad su u pitanju predsjednicki i parlamentarni izbori, svoje biracko pravo mogu konzumirati samo ako doputuju u Hrvatsku. Da bi referendum uspio, vecina izašlih mora podržati pristupanje Hrvatske EU-u, uz uvjet da najmanje polovica upisanih u biracki popis sudjeluje na referendumu. To znaci da, kako su izracunali u HDZ-u, milijun i 100 tisuca biraca može uvesti Hrvatsku u Uniju.

Velika novost je i to što HDZ sada želi u Ustav ugraditi odredbu o nezastarjevanju pretvorbenog kriminala premda je ranije odbijao SDP-ov prijedlog koji je išao u tom pravcu. Kako je novinarima objasnila premijerka Jadranka Kosor, o njima ce iduci tjedan raspravljati Vlada, a na dogovor je pozvala i celnike oporbenih stranaka, bez cijih je glasova nemoguce izmijeniti Ustav.

Stavljanjem u Ustav da pretvorbeni kriminal ne zastarijeva, HDZ nastoji pridobiti podršku SDP-a, a na taj nacin i predsjednickom kandidatu socijaldemokrata Ivi Josipovicu izbija jedan od glavnih predizbornih aduta.

- To je prijedlog HDZ-a i vjerujem da ce ga ostale stranke prihvatiti, istaknula je Jadranka Kosor. Šeks, koji je tijekom ljeta radio na promjenama, objasnio nam je zašto se ipak odlucio za ustavno definiranje nezastarjevanja kriminala iz pretvorbe.

- Rijec je o politickoj poruci da HDZ nema nikakvog razloga štititi bilo koga tko se ogrebao u pretvorbi, a njegovo je kazneno djelo otišlo u zastaru. Sada cemo Ustavom urediti da kriminal u pretvorbi ne zastarijeva kao ni ratni zlocin, naglašava Šeks.

SDP-ov glavni covjek kad se radi o Ustavu, Josip Leko, smatra da je «HDZ shvatio da ne može negirati potrebu da se u Ustav ugradi takva odredba jer se pravedno društvo ne može graditi ako ratni profiteri spavaju mirno».

- Ipak, kasni se jer je prije nekoliko godina takvu promjenu Ustava predlagao Josipovic, rekao nam je Leko, koji najavljuje da ce SDP inzistirati da se u parlamentu raspravlja o ustavnim promjenama koje bi bile podloga za sredivanje popisa biraca, odnosno onemogucavanje dvostrukog glasovanja.

Važno je i da se HDZ u paketu ustavnih promjena zalaže i za odvajanje izbora sudaca od Sabora, pa tako Državno sudbeno vijece više nece birati zastupnici.


Podijeli: Facebook Twiter