Dijanu Čuljak prijavljuju obitelji ubijenih iz BiH

Zahtjev da se ispita odgovornost Dijane Čuljak traže obitelji zarobljenih i ubijenih boraca Armije BiH (Damir KRAJAČ/CROPIX)
Zahtjev da se ispita odgovornost Dijane Čuljak traže obitelji zarobljenih i ubijenih boraca Armije BiH (Damir KRAJAČ/CROPIX)

Pritvorenu bivšu novinarku HTV-a Dijanu Čuljak u zatvoru u Remetincu, osumnjičenicu u aferi izvlačenja 16 milijuna kuna u aferi Core Media, obitelji ubijenih i zarobljenih vojnika Armije BiH namjeravaju prijaviti domaćim pravosudnim tijelima zbog zločina ratnohuškačkog izvještavanja iz svibnja 1993.godine, priopćili su tamošnji mediji pozivajući se na agenciju Anadolija. Zahtjev da se ispita odgovornost bivše novinarke obznanili su predstavnici obitelji zarobljenih i ubijenih boraca Armije Republike BiH iz zapovjedništva Četvrtog korpusa u mostarskoj zgradi "Vranica".

Zarobljavanje boraca Armije BiH iz "Vranice" koje su izveli pripadnici HVO-a prikazano je u prilogu novinarke Dijane Čuljak u emisiji "Slikom na sliku" HRT-a, a nakon čega se vojnicima izgubio svaki trag. Posmrtni ostaci deset od ukupno 13 nestalih pripadnika Armije BiH pronađeno je 2007. godine zapadno od Mostara. Predsjednica odbora roditelja i obitelji zarobljenih i nestalih iz zgrade "Vranica" Azra Penava izjavila je za  Anadoliju da je Čuljak u svom prilogu vojnike Armije BiH nazivala "ekstremistima" koji su u zgradi Vranice "držali hrvatske civile", i da je taj TV-prilog u konačnici zapečatio sudbinu njihovih najmilijih.

- Ona je govorila da su to mudžahedini. Ne, to nisu bili mudžahedini, to su bili borci Armije BiH. Moj muž, kao i ostali poginuli, bili su časni ljudi i patrioti ove države. U zgradi su bili, zapravo, bošnjački civili. Mnogi su ubijeni ili su zatvoreni u logore. upozorila je Penava i dodala da  i Dijana Čuljak snosi odgovornost za ovaj zločin. - Istina je da je huškačka atmosfera koju je stvorila Čuljak doprinijela zločinu, ustvrdila je Penava, najavljujući da će preko vlasti BiH tražiti da se preko hrvatskih državnih tijela od Čuljak pribave dokazi i materijali koje prikupila za potrebe izvještavanja.

Dijana Čuljak uhićena je u petak u Zagrebu i određen joj je jednomjesečni pritvor kako ne bi utjecala na svjedoke u istrazi višemilijunske afere Core Media. (Vanja VESIĆ/NL)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter