Dijana Vidušin u Antigoni kazališta Gavella

Pulska glumica Dijana Vidušin tumačit će Antigonu u istoimenoj predstavi kazališta Gavella u Zagrebu (Arhiva/S. RADOLOVIĆ)
Pulska glumica Dijana Vidušin tumačit će Antigonu u istoimenoj predstavi kazališta Gavella u Zagrebu (Arhiva/S. RADOLOVIĆ)

Pulska glumica Dijana Vidušin tumačit će naslovnu ulogu u predstavi "Antigona" zagrebačkog kazališta Gavella u režiji Aleksandra Popovskog kojom će 15. rujna ujedno biti otvorena sezona 2012./13. ovoga kazališta.

- Probe smo počeli još prije početka ljeta, a intenzivirali smo ih posljednjih tjedana. Meni je to treća suradnja s Aleksandrom Popovskim, a s njim sam radila i ovoga ljeta u kazalištu Ulysses, u predstavi "Odisej".

Popovski je izvrstan redatelj i donio je novi pristup realizaciji toga kazališnog djela. Riječ je o izvrsnom tekstu, svaka rečenica predstavlja jedan mali svemir, to je dubok tekst, izvrstan, koji iziskuje opetovano iščitavanje. Lijep je to tekst i čast je za svakog glumca igrati u takvoj predstavi. Glumački tim je izvrstan, jako smo se dobro našli i složili, kazala je Dijana Vidušin.

Kreonta tumači Ozren Grabarić, Hemona Amar Bukvić, Izmenu Nela Kocsis, Dadilja je Biserka Ipša, Prvi stražar Ranko Zidarić, Drugi stražar i Glasnik Filip Šovagović, a Paž, Prolog i Kor Ksenija Pajić.

Od mnogobrojnih varijacija priče o "Antigoni" bez sumnje je najpoznatija ona Sofoklova, no po svojim teatarskim dometima primiče joj se, i istodobno reagira na nju, Anouilhova. Prvak europskog modernog teatra u svom se dramskom stvaralaštvu uvelike nadovezivao na grčke tragičare, uspijevajući ispisati tekstove koji nam se danas ukazuju i kao suvremena verzija klasične tragedije, i kao njen komentar. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter