Dijalog umjetnika u EU-u

S izložba Jadranke Kalinić u Zavičajnom muzeju Rovinj
S izložba Jadranke Kalinić u Zavičajnom muzeju Rovinj

Zagrebačka, a odnedavno i rovinjska umjetnica Jadranka Kalinić tijekom 2012. godine je posjećivala muzeje suvremene umjetnosti zemalja Beneluxa te s ravnateljima i kustosima vodila razgovore o tome što oni očekuju od suradnje s hrvatskim umjetnicima i muzejima nakon što Hrvatska uđe u veliku EU obitelj. Isto je pitanje, i to samo dan nakon što je 1. srpnja Hrvatska postala punopravnom članicom EU postavila nekolicini hrvatskih muzealaca i kustosa. Svoje razgovore, doživljene, odnosno vođene u Puli, Rijeci i Rovinju bilježila je videokamerom a sam projekt nazvala "Work in progress", odnosno "Artist@work"

Konkretno, projektom koji se nastavlja ove jeseni u Luksemburgu, a potom seli u gradove i muzeje južne Francuske, Španjolske i Portugala, ova multidisciplinarna umjetnica u fokus svog interesa stavlja dijalog, odnosno komunikaciju s ljudima opetovano dokazujući kako su centar njenog svijeta dobri i kvalitetni ljudi, ili kako opetovano kazuje "prava ekipa".

Njenu izložbu, koju je za rovinjske prilike nazvala "Points of Departure", publika ima priliku vidjeti do 21. srpnja u Zavičajnom muzeju grada Rovinja. A, uz ostalo su izložene stolice raznih oblika i stilova koje su njeni brojni inozemni ali i sve brojniji domaći prijatelji donijeli  i na svakoj i nalijepili osobnu ili poruku neke važne europske ličnosti o tome kako treba živjeti, sanjati i razmišljati vlastiti život ali i život u Europi. Upravo na tim su stolicama njihovi vlasnici sjedili, razgovarali i uz dobru spizu i kapljicu (koju su također sami donijeli i pripremili) na djelu pokazali smisao razgovora, komunikacije i dijaloga. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter