"Dijagonale" Renca Kosinožića u galeriji Konobon

Otvorenje izložbe "Dijagonale" Renca Kosinožića2
Otvorenje izložbe "Dijagonale" Renca Kosinožića2

Ima puno talentiranih umjetnika, ali rijetki su priznati u svom kraju, no Renza Kosinožića se u Novoj Vasi i šire sjećaju svi.

Na otvorenju druge njegove izložbe "Dijagonale" u galeriji Konobon kod jame Baredine preksinoć se – pet 10.8. skupilo mnoštvo prijatelja, članova obitelji i simpatizera jednog od najvećih istarskih fotografskih umjetnika koji bi ove godine proslavio 60. rođendan.

"Drago mi je da ste došli, ali tata bi sigurno reka, ča niste imali pametnijega posla nego gledati moju izložbu", nasmiješila je prisutne Daniela Kosinožić, Renzova kći, nakon čega je Zlatko Lovreković, voditelj galerije, pozvao Rencovog kolegu i prijatelja da zasvira na usnoj harmonici.

"Ja sam Antonio Mates bez brageš, ali u bragešami vajk nosin Renca sa sobom", predstavio se i zasvirao "La mula de Parenzo"  na maloj usnoj harmonici koju mu je Renco donio s putovanja po Latinskoj Americi. U emotivnoj atmosferi pjevalo se i sa vokalnom skupinom Koralji iz Nove Vasi.

Uskoro su prisutni nahrlili u galeriju da pogledaju poznate fotografije najboljih motiva dijagonala koje je Renco uspio snimiti do 2003. godine kad je održana prva premijera ove izložbe.

"On je znao kako se odnositi prema umjetničkom djelu i kako svoj talent primijeniti na savršeno organiziran način", rekao je Marino  Baldini, sveprisutni povjesničar umjetnosti, komentirajući kako su ljudi došli na izložbu ne samo Renca kao fotografa već i kao čovjeka.

Uz stotine tisuća tehnički i umjetnički savršenih fotografija koje je snimao i objavljivao u Istri i diljem svijeta, Renco je uvijek našao vremena za ljude kojima je rado poklanjao fotografije ili ih davao na korištenje, a ljudski portreti bili su česta tema njegovog rada koji je dijelom objedinjen i u Galeriji Konobon na ranije postavljenoj stalnoj izložbi fotografija "Delo i ljudi".

Izložba "Dijagonale" biti će otvorena do kraja godine, u kolovozu i rujnu u radno vrijeme jame Baredine i galerije Konobon od 10 do 17 sati, a kasnije na poziv. (Napisala i snimila Marina DAMJAN)


Podijeli: Facebook Twiter