Dijabetičarima pomaže prehrana mahunarkama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Šalica graha ili leće dnevno može pomoći osobama s dijabetesom tip 2 da kontroliraju razinu šećera u krvi i smanje rizik od srčanih i moždanih udara, pokazalo je kanadsko istraživanje objavljeno u časopisu Archives od Internal Medicine.

Znanstvenici su utvrdili da u usporedbi s prehranom integralnim žitaricama, prehrana malim količinama graha i leće dovodi do blagog pada razine šećera u krvi kao i krvnog tlaka i razine kolesterola.

Nakon tri mjeseca na prehrani koja uključuje grah i leću procjena 10-godišnjeg rizika za bolesti srca i krvnih žila pala je kod sudionika istraživanja s 10,7 posto na 9,6 posto.

"Mahunarke su dobar izvor proteina, a bjelančevine ublažavaju podizanje razine šećera u krvi i smanjuju krvni tlak", kazao je David Jenkins iz bolnice St. Michael u Torontu, koji je vodio istraživanje.

Mahunarke poput graha, slanutka ili leće već se ranije preporučuju dijabetičarima zbog niskog glikemijskog indeksa jer se nakon njih nema naglog skoka razine šećera u krvi.

Jenkins kaže da su rezultati prehrane mahunarkama kod dijabetičara impresivni jer ju se uspoređivalo s prehranom integralnim žitaricama koja se smatra zdravom prehranom. Kod prehrane integralnim žitaricama nije uočen pad krvnog tlaka kao kod prehrane mahunarkama, zaključili su znanstvenici. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter