Dijabeticarima odsad besplatno inzulin Levemir

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Upravno vijece HZZO-a uvrstilo je na listu lijekova 20 novih inovativnih lijekova, i to 14 na osnovnu, a šest na dopunsku listu za koju pacijent placa nadoplatu. S dopunske na osnovnu listu prebacen je dugodjelujuci inzulin Levemir za lijecenje šecerne bolesti, a medu novim lijekovima na osnovnoj listi je lijek pemetreksed, zašticenog imena Alimta, za lijecenje inoperabilnog karcinoma pluca u drugoj liniji lijecenja. U ovoj je godini za terapiju tim lijekom predvideno maksimalno 739 tisuca kuna.

Upravno vijece odobrilo je sredstva za nabavku 150.000 kutija antivirusnih lijekova i 2,5 milijuna doza cjepiva protiv pandemijskog soja nove gripe u ukupnoj vrijednosti 180 milijuna kuna.

Da bi rasteretilo lijecnike u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, Upravno vijece HZZO-a produžilo je rok odobravanja zdravstvene njege u kuci i fizikalne terapije s jednog na tri mjeseca, a uvodi se i deset novih dijagnosticko-terapijskih postupaka u domove zdravlja koje ce lijecnici moci posebno fakturirati HZZO-u. To su, primjerice, obrada vecih rana šivanjem, inhalacije, odstranjivanje stranog tijela sa sluznice i digitorektalni pregled.


Podijeli: Facebook Twiter