Digitronove pametne fiskalne kase kreću na tržište

Fiskalne kase izrađuju se u bujskom Digitronu (J. PREKALJ)
Fiskalne kase izrađuju se u bujskom Digitronu (J. PREKALJ)

Na predstojeće uvođenje fiskalizacije bujski Digitron odgovorio je osmišljavanjem i proizvodnjom vlastitog proizvoda, tzv. pametnih fiskalnih blagajni koje na tržište izlaze ovog tjedna i u potpunosti odgovaraju propisanim uvjetima koje traži Zakon o fiskalizaciji.

Po riječima direktora Nenada Križana, ova tvrtka, koja je već 42 godine specijalizirana za proizvodnju registar-blagajni i digitalnih vaga, jedina u Hrvatskoj nudi blagajnu koja se može spojiti na internet i na taj način poslati račun u Poreznu upravu na digitalni potpis.

Naime, Zakonom o fiskalizaciji propisano je da se prije izdavanja kupcu račun šalje u Poreznu upravu na identifikaciju, gdje on dobiva zaštitni kod i broj - tzv. JIR, nakon čega račun može biti izdan. Dosadašnje registar-blagajne i stariji kompjutori takvu mogućnost nemaju pa osim što valja nabaviti nove, odgovarajuće PS blagajne, odnosno kompjutore, ako je potrebno, nužno je ugraditi i odgovarajuće programe.

U isto vrijeme Digitron nudi sveobuhvatni uređaj tj. blagajnu s tipkovnicom, displejem za prodavača i kupca te pisačem i modemom. Digitron će, po riječima direktora Križana, tržištu ponuditi četiri modela pametnih blagajni, od kojih će najjeftiniji koštati 1.980 kuna plus PDV. Ističe da je to mnogo jeftinije od najobičnije PS blagajne s odgovarajućim programom. Kao jedini nedostatak može se istaknuti prikaz podataka, koji će na blagajni biti skromniji nego na PS ekranu.

Digitron će pametne blagajne na tržište plasirati putem 100 distributera iz cijele Hrvatske, koji će se tijekom sljedećih sedam dana upoznavati s karakteristikama proizvoda.

Razgovarajući s ugostiteljima koji su prvi na redu za uvođenje fiskalizacije, od 1. siječnja iduće godine, doznajemo da među njima vlada posve različita situacija s obzirom na stupanj opremljenosti potrebnom računalnom opremom. Neki od njih, potvrdio nam je i predsjednik Ceha ugostitelja pri istarskoj Obrtničkoj komori Dušan Černjul, posjeduju posve zastarjelu opremu, obične blagajne i stare kompjutore bez mogućnosti internetske veze, ali ima i onih koji su opremljeni najmodernijom opremom. (piše Vesna KAPELOTO)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter