Digitalni atlas koji Istru promovira u svijetu


Svaki gost koji dođe u Istru trebao bi dobiti prigodan poklon, a to bi mogao biti turistički atlas Istre u digitalnom obliku. Upravo tu ideju ima riječki nakladnik Oliver Kamenečki iz tvrtke Rima, koji je lani objavio ovaj atlas u tiskanom obliku i dobio prvu nagradu za inovaciju za komercijalnu primjenu Grada Rijeke. Riječ je o publikaciji koja je namijenjena prvenstveno sadržajima aktivnog turizma i gostima koji se duže zadržavaju i žele otkriti Istru, prvenstveno nautičarima, biciklistima i izletnicima.

- Obratio sam se Turističkoj zajednici Istre, a uskoro ću imati i prezentaciju pred svim direktorima turističkih zajednica na Poluotoku s idejom da svaki turist koji dođe u Istru dobije na poklon jedan takav materijal u digitalnom obliku. To bi osim lijepe geste i presedana u turizmu nekog odredišta bio i dobar promotivni čin. Svaki gost bi na taj način mogao upoznati Istru, ali bi ga se tako moglo motivirati i da više potroši. Ovaj bi se atlas poklanjao gostima pri registraciji smještaja na recepcijama hotela. Ako su gosti zadovoljni ponudom, onda će je oni dalje prenijeti svojim prijateljima, što je odlična promocija, objašnjava Kamenečki.

Također, TZ-u je ponudio i zbirku baze podataka na koju bi se mogli vezati svi njihovi promotivni materijali. Inače, u ovom atlasu, koji će se i ove godine predstavljati na pulskom sajmu knjiga, predstavljena je cijela Istra - slovenska, talijanska i hrvatska, i to tehnikama kojima se obrađuju atlasi, dakle kartografijom, topografijom, crtežima, fotografijama i tekstovima. Uz pojedine destinacije navedeni su i korisni brojevi telefona te popisi smještanih kapaciteta, agencija, ljekarni, pošte i slično. 

- Atlas je namijenjen domaćima, ali i gostima koji dolaze u Istru. Tiskan je na hrvatskom i slovenskom jeziku, a očekujemo ubrzo i prijevod na engleski, njemački i talijanski jezik. Podijeljen je na dvije cjeline - obalu i kontinent. Posebno su obrađeni svi dijelovi Istre, a kao posebna cjelina istaknuta je unutrašnjost Istre. Navedeno je 109 novih uvala koje su prikazane crtežom za male nautičare, a slikane su iz zraka i razine mora. Obradili smo i 314 toponima, zaključuje nakladnik. Atlas je tiskan u 500 slovenskih i tisuću hrvatskih primjeraka. (B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter