Digitalna transformacija se događa s nama i bez nas

Ivan Vidaković govorio na otvorenju konferencije
Ivan Vidaković govorio na otvorenju konferencije

S naglaskom potrebe stvaranja pametnog gospodarstva i nužnosti digitalne transformacije za sve organizacije, direktorica Microsoft Hrvatske i Bosne i Hercegovine Lejla Zukić-Krivdić i direktor Sektora za digitalnu transformaciju u klasteru Multicountry tvrtke Microsoft, koji obuhvaća 15 zemalja, Ivan Vidaković otvorili su danas na porečkom otoku sv. Nikola u Valamar Isabella Island Resortu najveću regionalnu poslovno-tehnološku konferenciju Windays koja se održava 17. godinu za redom.

Skup koji se odvija pod sloganom Iskoristimo potencijale okupio je više od 1.700 sudionika iz različitih industrija i 150 uglednih domaćih i stranih predavača koji će do petka prenositi znanja i kreirati ideje o važnosti implementacije tehnologije u sve razine društva. Navedeni su primjeri kako digitalno transformirati u slučaju privatne tvrtke, poput Podravke te javne ustanove poput Državnog zavoda za statistiku.

Iskoristimo potencijale

Zukić-Krivdić podsjetila je na lanjski Windays, kada je naglasak bio na pokretanju ideja i istaknula da će se sada fokusirati na njihovu implementaciju, odnosno na iskorištavanje potencijala što je i naglašeno sloganom Iskoristimo potencijale. Prilikom koncipiranja tema za konferenciju postavili su pitanje ide li Hrvatska pravim smjerom, stoga je krovna tema WinDays17 postala: Stvaranje pametnog gospodarstva i povećanje digitalne konkurentnosti Hrvatske.

- Promjene zahvaćaju sve grane gospodarstva i događaju se svugdje u svijetu, a digitalne tehnologije u tome igraju značajnu ulogu. Stoga je zadnjih nekoliko godina pojam digitalne transformacije postao nezaobilazan. Digitalne tehnologije ubrzavaju transformaciju, podižu produktivnost, omogućavaju inovativnost, a samim time pozitivno utječu na digitalnu konkurentnost sve u cilju stvaranja pametnog gospodarstva. Upravo zato ove godine želimo pokazati kako ubrzane globalne promjene i digitalna transformacija utječu na sve organizacije i institucije u našoj regiji. Razgovarat ćemo i kako stvarati drugačije obrazovanje i radnu snagu sa STEM vještinama potrebnima digitalno konkurentnim kompanijama, kazala je Zukić-Krivdić.

"Digitalna transformacija se događa s nama ili bez nas. U tom procesu zaposlenici će morati naučiti nove vještine, pa je poseban izazov promjena u kulturi rada, odnosno kako zaposlenike učiniti digitalno osviještenima. Generacije koje dolaze, kao npr. Generacija Z, svjesne su toga, a već danas istraživanja pokazuju da čak 62 posto tzv. milenijalsa želi kroz posao ostaviti pozitivan učinak na svijet oko sebe", napomenuo je Vidaković.

Govoreći o digitalnoj transformaciji kao nužnom procesu koji obuhvaća ulaganje u tehnologiju, obrazovanje i razvoj STEM vještina, istaknuo je primjer Nenada Bakića koji je uspio uvesti Microbit u škole, čime su danas zadovoljni učenici, učitelji, roditelji i svi sudionici u projektu. (T. KOCIJANČIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE


Podijeli: Facebook Twiter