Digitalna revolucija stvara hrpe otpada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prelazak na digitalnu tehnologiju koji je u Trstu i regiji Friuli-Venezia Giulia poceo 27. studenog stvara nemale probleme oko zbrinjavanja starih TV prijemnika.

U pet tršcanskih pokrajinskih središta u kojima se prikuplja otpadni materijal svaki dan stižu na stotine televizora koji nemaju ugraden dekoder. Tršcanski list Il Piccolo piše da je situacija kriticna jer nema više mjesta za njihovo odlaganje dok se ocekuju kamioni tvrtke iz Gorice koja se bavi rastavljanjem prijemnika i reciklažom plastike, metala i stakla.

Djelatnici komunalnog servisa Acegas-Aps tvrde da svaki dan pune dvadeset kontejnera, a u svaki po trideset televizora. Unatoc cinjenici je prikupljanje besplatno, gradani stare prijemnike ostavljaju posvuda: pokraj ceste, u parkovima, pored kontejnera za smece u središtu grada.

No, dok nekima stari TV prijemnik stvara probleme, drugima je to postao unosni biznis jer ih skupljaju i preprodaju, najcešce imigrantima kojima je jeftinije kupiti vanjski dekoder koji košta oko trideset eura.

Talijanski fotograf Tommaso Galli i udruga Elisso uprilicili su u Rimu izložbu fotografija koje prikazuju gdje i kako završavaju stari TV prijemnici.

Dio starih TV prijemnika, kompjutera, hard diskova, štampaca, lektora mp3 itd. itd… ne ostaje u Italiji, vec se izvozi u Ganu koja ih spaljuje nakon što je iz njih izvucen bakar i aluminij koji se prodaju. U toj zemlji završava i tehnološki otpad iz Njemacke, Koreje, Nizozemske i Švicarske.


Podijeli: Facebook Twiter