Digitalizirano labinsko kino od sada ima 3D projekcije

Kinooperater Srećko Prkut
Kinooperater Srećko Prkut

Kino Labin koje djeluje pri Pučkom otvorenom učilištu ulazi u novu godinu s novom digitalnom opremom. Ministarstvo kulture Republike Hrvatske u okviru programa investicijskih potpora uvrstilo je projekt Pučkog otvorenog učilišta iz Labina te odobrilo potporu za nabavku digitalne opreme u iznosu od 300 tisuća kuna, dok je preostalih 300 osigurao Grad Labin.

Važan za opstanak

Digitalizacijom kina uspostavit će se usklađeni tehnički standardi te podići  kvaliteta slike i zvuka. Prelaskom proizvodnje i distribucije audiovizualnih djela s analognog na digitalni medij, projekt digitalizacije i tehnološkog unapređenja kinodvorane bio je hitan i neophodan kako bi mogli opstati u novim uvjetima. Naime, filmovi se danas rade u takozvanom DCP formatu - digitalnom formatu koji pruža najveću kvalitetu slike u rezolucijama iznad 2.000 piksela. Ti filmovi dolaze na eksternim diskovima, a za njihovo prikazivanje potreban je poseban softver i digitalni projektor.

Bolja kvaliteta

Tako ćemo u Labinu filmske hitove moći gledati istovremeno kad su premijere u velikim multipleksima u Zagrebu i drugim gradovima, uživati u boljoj kvaliteti kinohitova nego do sada i u 3D prikazu sadržaja. Bit će otvorene i nove mogućnosti za korištenje kina kao što su predstavljanja raznih filmskih festivala, animiranih festivala i direktno uključivanje u prijenos spektakla diljem svijeta.

Svečanost otvaranja digitalnog kina održat će se sredinom siječnja besplatnom projekcijom prve partizanske komedije "Narodni heroj Ljiljan Vidić". (A. ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter