Digitalizirani kolaž Egidija Budicina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Egidio Budicin je slike koje potjecu od kolaža stvorenih pred 30-ak godina u stilu nadrealizma Zore Matic dostojanstveno pretvorio u digitalizirani oblik te je još tada anticipirao današnje vrijeme. Danas se mladi umjetnici koriste takvom tehnikom, digitalizirajuci svoj rad zapravo predstavljaju pravu stvarnost prikazanu putem nekog uredaja. Smatram da tako treba gledati slike Budicina, rekao je na otvaranju izložbe "Blow up" Egidija Budicina u galeriji Svetog Tome kustos Zavicajnog muzeja grada Rovinja Dario Sošic. Ovom izložbom ujedno je otvoren i ovogodišnji ciklus Rovinj Art Programa u galeriji Svetog Tome.
U pratecem katalogu Jagor Bucan piše da Budicinove slike valja promatrati kao fantazmicke tvorevine koje iskazuju potrebe za samostalnošcu slikovitog, potrebu za oblikovanjem niza likovnih tvorbi koje, iako potaknute predmetnošcu opaženog, postaju subjekti doživljaja, a ne tek objekti videnja.
Egidio Budicin roden je u Rovinju, diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora I. Šebalja, a poslijediplomski studiju za restauriranje na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani. Samostalno i skupno izlagao je diljem Hrvatske, a osim u umjetnosti, valja istaknuti i njegov doprinos restauriranju pokretnih i nepokretnih objekata kulturne baštine u Hrvatskoj, ponajviše u Istri. Izložba ostaje otvorena do 4. srpnja.


Podijeli: Facebook Twiter