Digitaliziran Vjesnik istarskog arhiva

Maurizio Levak, Ivan Žagar, Elvis Orbanić i Ivan Jurković predstavljaju digitalizirani Vjesnik istarskog arhiva (M. RIMANIĆ)
Maurizio Levak, Ivan Žagar, Elvis Orbanić i Ivan Jurković predstavljaju digitalizirani Vjesnik istarskog arhiva (M. RIMANIĆ)

Vjesnik istarskog arhiva (VIA), časopis koji od 1991. izdaje Državni arhiv u Pazinu, od sada se može čitati i u digitalnom obliku. Dr. sc. Elvis Orbanić, ravnatelj Državnog arhiva u Pazinu, istaknuo je da je ovo zajednički projekt ustanove kojoj je na čelu i Istarskog povijesnog društva. Voditelj projekta Ivan Žagar rekao je da se digitalizirani Vjesnik, koji je prilagodio i oblikovao Aldo Šuran, može čitati na stranicama DAP-a www.dapa.hr ili Istarskog povijesnog društva www.ipd.ssi.hr. Radovi objavljeni u VIA-i od 1991. do danas mogu se čitati, printati, skidati na računalo, a njima se može služiti svaka osoba čije je računalo spojeno na internet. 

Urednik Vjesnika istarskog arhiva dr. sc. Ivan Jurković dodao je da se u ovom znanstvenom časopisu, koji je sada i putem portala znanstvenih časopisa Republike Hrvatske - Hrčka dostupan cijelom znanstvenom svijetu, objavljuju radovi o najširoj problematici povijesti Istre s gledišta različitih društvenih i humanističkih disciplina temeljenih na istraživanjima izvornog gradiva pohranjenog u Državnom arhivu u Pazinu ili tuzemnim, odnosno inozemnim arhivima, Iako VIA izlazi od 1991., gradivo iz pazinskog Arhiva objavljuje se od  1964., ali u Vjesniku historijskih arhiva u Rijeci i Pazinu (VHARP), podsjetio je Jurković.

Predsjednik Istarskog povijesnog društva dr. sc. Maurizio Levak najavio je nastavak projekta upravo digitalizacijom VHARP-a, ne temelju već dogovore suradnje s riječkim Arhivom, ali i svih povijesnih časopisa koji izlaze na području Istre, uključujući i njen slovenski dio. On, kao i njegovi sugovornici, vjeruje da će digitalizirani VIA studentima, znanstvenicima, ali i široj publici približiti spoznaje o istarskoj prošlosti. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter