Digitaliziran Vjesnik historijskih arhiva u Rijeci i Pazinu

Goran Crnković, Ivan Žagar, Maurizio Levak i Elvis Orbanić na predstavljaju digitaliziranog VHARIP-a
Goran Crnković, Ivan Žagar, Maurizio Levak i Elvis Orbanić na predstavljaju digitaliziranog VHARIP-a

Istarsko povijesno društvo predstavilo je Državom arhivu u Pazinu svoj novi projekt, digitalizaciju Vjesnika historijskih arhiva u Rijeci i Pazinu (VHARIP). Radi se o znanstvenom časopisu koji su od 1964. do 1989. zajednički objavljivali u to vrijeme historijski, a danas državni arhivi u Rijeci i Pazinu.

Svi brojevi na internetu

Ravnatelj Državnog arhiva u Pazinu Elvis Orbanić rekao je da je edicija zapravo počela izlaziti 1953. kao Vjesnik državnog arhiva u Rijeci, kojem se kasnije pridružio pazinski Arhiv. Objavljeno je ukupno 30 brojeva VHARIP-a, koji su od sada dostupni na internetu. U časopisu su objavljeni radovi o najširoj problematici povijesti Istre, Rijeke, Kvarnera i Gorskog kotara s gledišta različitih društvenih i humanističkih disciplina temeljenih na istraživanjima izvornog gradiva pohranjenog u arhivima u Pazinu i Rijeci ili drugim arhivima koji posjeduju građu s ovog područja.

U prvim brojevima VHARIP-a objavljeni su krucijalni izvori za Istarsku i Riječku povijesti, a uređivali su ih najveći autoriteti naše historiografije kao su Ivan Beuc, Mirko Zjačić, Antun Herljević, Danilo Klen i dugi eminentni historiografi.

Za dostupniju literaturu

Maurizio Levak, predsjednik Istarskog povijesnog društva (IPD), dodao je da nije ovo nije jedini, već jedan od projekta IPD-a, koje planira digitalizaciju drugih časopisa pogotovo onih koji su prestali izlaziti, zatim onih teže dostupnih, a sve s ciljem da stručna literatura postane dostupnijom.

Povjesničar Ivan Žagar rekao je da je digitalizacija VHARIP-a realizirana u sklopu projekta IPD-a Digitalizacija historiografske literature, osmišljenog s ciljem sustavne digitalizacije svih povijesnih časopisa koji izlaze na području Istre, uključujući hrvatski i slovenski dio. Ovime se želi potaći stvaranje novog digitalnog sadržaja, poboljšati njegovu vidljivost te promicati sustavan i ujednačen pristup digitalizaciji građe. Digitaliziranom VHARIP-u može se prići na mrežnim stranicama IPD-a za koje je časopis oblikovao i prilagodio Aldo Šuran i s portala znanstvenih časopisa RH, Hrčak, za koji je materijale pripremio Alen Drandić. Uskoro će se VHARIP moći preuzeti i sa stranica obaju državnih arhiva, u Pazinu i Rijeci, najavio je Žagar. (Napisao i snimio Mirjan RIMANIĆ)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter