Digitalizira se fotografska grada Arheološkog muzeja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarsko povijesno društvo pokrenulo je suradnju s Arheološkim muzejom Istre u Puli na digitalizaciji fotografske grade AMI-ja u sklopu projekta Fotohist(o)rija, doznajemo iz iz IPD-a.

Dodaju i da se u fundusu muzeja nalazi otprilike 55 tisuca fotografija arheoloških lokaliteta Istre, medu kojima su, pocevši od kasnih 40-ih godina prošloga stoljeca, zabilježene i one arhitektonskog i urbanistickog nasljeda, panoramske fotografije te prizori iz istarske svakodnevice. Tu su i ruševna poratna Pula, poceci filmskog festivala, panorame pitoresknih istarskih sela i gradica i dr.

Digitalizirana grada opremljena je kratkim opisom te brojem  pozitiva i(li) negativa originala, a uz vec postojecu arhivu projekt Fotohist(o)rija nastojat ce usporedbom starih i novih fotografija pokazati promjene koje su se dogadale u Istri posljednjih stotinjak godina u pogledu arhitekture, urbanizma, pejzaža, ali i socijalnih motiva zabilježenih okom objektiva, kažu u Istarskom povijesnom društvu.

Porucuju i da ce do ljeta ove godine dovršiti proces digitalizacije, a prvih petstotinjak muzejskih fotografija vec se sada može pogledati na njihovoj internetskoj stranici www.ipd-ssi.hr.

Projekt Fotohist(o)rija ovom je inicijativom povecao svoju arhivu fotografija na otprilike dvije tisuce. Sva autorska prava na digitalizirane fotografije u vlasništvu Arheološkog muzeja Istre ostaju toj instituciji, a voditelji projekta su Milan Radoševic i Aldo Šuran.


Podijeli: Facebook Twiter