Digitalizacija u kino dovela čak 80 tisuća gledatelja

Pulsko Kino Valli (Arhiva)
Pulsko Kino Valli (Arhiva)

Iz godine u godinu, još od otvorenja, 2008. godine, jedino pulsko kino Valli bilježi konstantan porast gledanosti. Već je 2009. godine, dakle u prvoj cijeloj godini rada, u kinu bilo 62.356 gledatelja, da bi u lani, u godini uvođenja digitalne tehnologije u kino, ta brojka dostigla gotovo 80 tisuća. Voditeljica Kina Tanja Miličić kaže da su se Puljani polako zadnjih godina vratili u kino, a sve to potkrjepljuju i podaci o gledanosti koja je u kinu Valli iznad hrvatskog prosjeka.

- Prošlu 2013. godinu dočekali smo bez nove opreme te nismo bili u mogućnosti prikazivati brojne filmove koji su se nudili na tržištu. Gledanost je stoga bila niska sve do srpnja, kada je netom prije Pulskog filmskog festivala instalirana nova oprema, a interes je za filmovima, s naglaskom na 3D, bio iznimno velik pa smo čak uspjeli prestići prošlogodišnju gledanost, veli voditeljica Kina Tanja Miličić.

Ističe da se prekretnica u svijetu, što se tiče prelaska na digitalnu tehnologiju DCP (Digital cinema package) dogodila prije tri, četiri godine. U Hrvatskoj su to prvo učinili multipleksi u privatnom vlasništvu, koji su ujedno i dominantni na tržištu kinoprikazivača. Najveći hrvatski distributeri u Hrvatskoj su s dobavljanjem filmova u digitalnom formatu započeli tijekom 2011., odnosno 2012. godine, a to znači da su svi manji kinoprikazivači do instalacije digitalne opreme imali poteškoća s odabirom filmova jer onih dostupnih na klasičnoj 35mm vrpci iz mjeseca u mjesec bilo je sve manje.

Inicijativu za digitalizacijom takozvanih nezavisnih kinoprikazivača, što je bio iznimno kompleksan projekt, budući da je trebalo provesti javnu nabavu, pokrenulo je još tijekom 2011. godine Ministarstvo kulture u suradnji s Hrvatskim audio vizualnim centrom. Čitav projekt je konačno realiziran krajem 2013. godine. Ministarstvo kulture te digitalne projektore sufinanciralo je sa 60 posto, dok su kina preostali iznos financirala uz pomoć sredstava Grada, Županije, a dijelom i samostalno. Prvo 'nezavisno' kino u Hrvatskoj u kojemu je zaživjela digitalna tehnologija, upravo je pulsko kino, a bilo je to netom prije održavanja 60. Pulskog filmskog festivala.

U razgovoru s voditeljicom Miličić doznajemo da je prosječno, godišnje, najtraženije sedam do deset naslova, koje odgleda između  2.500 i čak 6.000 posjetitelja.

- To nam je konačno donijelo mogućnost prikazivanja svih filmova u ponudi, a što je najvažnije i onih u 3D tehnologiji. Građani su doista prepoznali taj tehnološki napredak i vratili nam se u velikom broju. Rezultat toga je rekordna gledanosti filma Štrumpfovi 2 kojeg je pogledalo gotovo 6.000 djece u društvu roditelja, djedova, baka itd. Drugi najgledaniji film lani, bio je također dječji film i to hrvatski "Šegrt Hlapić" kojeg je vidjelo 2.999 gledatelja. Potom su prema gledanosti uslijedili filmovi "Svećenikova djeca", "Snježno kraljevstvo", "Hobit: Smaugova pustoš", i naposljetku naš pulski "Grad izobilja". Svaki od nabrojenih filmova pogledalo je više od 2.000 gledatelja, kaže Miličić. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter