Digitalizacija – pokretačka snaga suvremene industrije 


Razmišljanje o transformaciji poslovnog modela korištenjem najnovije tehnologije i mogućnosti digitalizacije, nužnost je za svaku tvrtku na današnjem globalnom tržištu. Zaključak je to tematske sjednice Gospodarskog vijeća HGK Županijske komore Pula koja je u prostorijama ŽK Pula okupila velik broj zainteresiranih gospodarstvenika, a koja je bila posvećena izrazito važnoj temi koja će imati velik utjecaj na razvoj industrije i gospodarstva – temi digitalizacije.

- Danas je digitalizacija zapravo nešto što se već podrazumijeva da postoji. Dakle, glavno pitanje jest kako digitalno transformirati poslovanje putem mogućnosti koje pruža tehnologija. Dolaze konkurenti koji na neki način ulaze u sve segmente poslovanja, a one tvrtke koje taj proces dočekaju nespremne, neće uspjeti u borbi na tržištu. Primjerice, svima je poznat fenomen Ubera, Bookinga ili Airbnb-a koji su napravili velike promjene u industrijama u koje su ušli. No, ovi fenomeni nisu jedini. Dolaze druge kompanije i ako se tvrtke na vrijeme ne spreme i ne transformiraju vodeći računa o konkurentnosti, imat će problema na tržištu, kazao je Goran Mrvoš, predsjednik Strukovne grupe IT Istre pri ŽK Pula i direktor tvrtke Infosit d.o.o.

Osim što se osvrnuo na činjenicu kako IT segment danas povezuje sve grane industrije te na trend sve veće individualizacije u pristupu korisnicima, Goran Mrvoš posebno se osvrnuo na stanje u gospodarstvu Istre i Hrvatske koje se tiče digitalne transformacije.

- U kontekstu IT tvrtki na razini Republike Hrvatske, Istra je po razvoju odmah iza Zagreba, ali ako gledamo Hrvatsku u odnosu na Europu, tu smo ispod europskog prosjeka i zasigurno nam predstoji mnogo posla. Ono što je vrlo interesantno jest da sjeverne zemlje, poput Norveške, ulažu svoju zaradu od nafte u nove tehnologije. Mi bi u Istri možda mogli razmisliti da našu zaradu od turizma konvertiramo u nešto što će biti naša vizija u budućnosti. Jer danas jednostavno nema tog sektora koji ne treba ulagati u digitalizaciju. Pitanje je samo u kojoj fazi razvoja su određeni sektori. Onim industrijama koje su u tom području više odmaknule bit će lakše. Može se reći kako su se najmanje pomakle proizvodne industrije. Ali jednostavno, sve industrije moraju se promijeniti i prilagoditi jer upravo je digitalizacija budući model poslovanja – istaknuo je Mrvoš u svom izlaganju.

Njegovoj prezentaciji prethodilo je obraćanje predsjednice HGK Županijske komore Pula Jasne Jaklin Majetić koja je kazala da digitalizacija industrije i gospodarstva, osim što može transformirati procese stvaranja nove vrijednosti, također zahtijeva i nove poslovne modele koji zatim dovode do novih perspektiva u zapošljavanju.

- Inteligentni digitalni proizvodni procesi stvaraju velike mogućnosti za mala i srednja poduzeća koji su najsnažniji čimbenici rasta. Također, strateški plan Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta 2017. – 2019. predstavlja koncept industrije 4.0 čija je pokretačka snaga upravo digitalizacija s ciljem osnaživanja inovacijskih potencijala, povećanja produktivnosti rada, individualizacije proizvodnje i povećanja energetske učinkovitosti, istaknula je Jaklin Majetić pritom naglasivši važnost rada strukovnih grupa pri HGK, posebno rada Strukovne grupa IT Istre u kontekstu digitalne transformacije.

Stoga su posebnu pažnju privukla iskustva koja su s okupljenim gospodarstvenicima podijelili prisutni potpredsjednici Strukovne grupe IT-ja Istre. Potpredsjednik Strukovne grupe za poslovna rješenja u turizmu Davor Brenko i potpredsjednik Strukovne grupe za industrijsku automatizaciju Branko Labinac predstavili su rad svojih tvrtki – Istra Techa d.o.o. i Agenor Automatike d.o.o. te su govorili o mogućnostima koje digitalna transformacija pruža u njihovom poslovanju. (L. SLIJEPČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter