Didaktika bez granica

Pulska gladijatorska škola oduševljava goste (M. ANGELINI)
Pulska gladijatorska škola oduševljava goste (M. ANGELINI)

Učenici gimnazije Albertinum iz njemačkog Steinfurta posjetili su učenike pulske Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu koji uče njemački jezik. U ugodnom razgovoru saznali su mnoge zanimljivosti o hrvatskom školskom sustavu, o životu srednjoškolaca u Puli te o ponudi sportskih i kulturnih aktivnosti za mlade.

Gimnazijski maturanti iz Njemačke u sklopu svoje nastave pohađaju nastavu iz pedagogije te su im pulske nastavnice njemačkog jezika Marina Bojanić i Vesna Pavletić pokazale kako se može didaktizirati izložba plakata i na koji se način aktivacijom učenika može postići učinkovitije učenje. Ovim praktičnim dijelom učenici će moći upotpuniti svoja znanja iz muzejske pedagogije koja su usvojili na teoretskoj nastavi u svojoj gimnaziji.

Gimnazija Albertinum ima status Europske škole gdje se posebna pažnja pridaje interkulturalnim susretima i učenicima se omogućavaju kontakti s raznim kulturama kako bi gradili svoje interkulturalne kompetencije te se tako što bolje pripremili za tržište rade u modernoj Europi.

Učenici pulske Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu iz prve su ruke saznali kako maturalna putovanja u inozemstvo mogu ujedno biti i stručne ekskurzije, te kako se strane zemlje mogu upoznati na mnogo načina: na primjer uvidom u nastavu, školsku svakodnevicu i život učenika, a posebno su ih impresionirala zrela razmišljanja o budućnosti njihovih njemačkih vršnjaka.

Zanimljivo je da je pri kontaktu ove dvije škole posredovala upravo bivša učenica Lipe Duška Pribjegović koja sada radi u turizmu, a zbog svog dobrog poznavanja njemačkog jezika zadužena je za njemačko govorno područje. Na taj se način održava veza škole i bivših učenika, što pomaže novim generacijama da steknu realniju sliku o svom budućem zanimanju i svijetu rada.

Nastavnici iz Njemačke su Anja Büchter i Gregor Bregen-Meiners. (V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter