Didaktička kuhinja na Gortanovu Brijegu

Ljiljana Radoš, Renato Krulčić, Gracijano Prekalj, Milan Antolović i Oriano Otočan (M. R.)
Ljiljana Radoš, Renato Krulčić, Gracijano Prekalj, Milan Antolović i Oriano Otočan (M. R.)

U povodu početka rekonstrukcije objekata na Gortanovu Brijegu nedaleko od Pazina i njihove prenamjene u didaktičku kuhinju danas su direktor Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI) Gracijano Prekalj, pročelnik županijskog odjela za poljoprivredu, Milan Antolović, ravnateljica Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu iz Pule Ljiljana Radoš, pročelnik županijskog Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i EU integracije Oriano Otočan i pazinski gradonačelnik Renato Krulčić održali konferenciju za novinare na kojoj su predstavili projekt.

Njime se nastoji potaknuti razmjena iskustava učenika ugostiteljskih škola, profesora i lokalnog stanovništva na razvoju integrirane turističke ponude koja se temelji na kvaliteti poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Osim AZRRI-ja u projektu sudjeluju Centar za profesionalnu edukaciju Opera Villaggio del fanciullo iz Italije i Turistička zajednica zapadno-hercegovačkog kantona iz Bosne i Hercegovine. Uz njih sudjeluju turističko- ugostiteljske škole iz Pule, Rovinja, Poreča i Mostara, Centar za edukaciju iz Italije, Istarska županija i provincija Padova. Ukupna vrijednost projekta je 677 tisuća eura, od čega će 310 tisuća eura dobiti AZRRI.

Didaktička kuhinja djelovat će u sklopu Centra za regionalno-ruralni razvoj Istre, a postat će centar izvrsnosti za razvoj lokalnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Ukupna vrijednost investicije na Gortanovom Brijegu iznosi 611 tisuća kuna, od čega je 85 posto sredstava osigurano Programom IPA Jadranske prekogranične suradnje, a ostatak od 92 tisuće kuna sredstva su Istarske županije.

- Didaktička kuhinja obuhvatit će 173 četvorna metra, a bit će opremljena modernom opremom koja udovoljava svim standardima sigurnosti hrane. U tom će se prostoru održavati tečajevi i drugi edukacijski programi za profesionalne kuhare, ugostitelje, turističke djelatnike, učenike i profesore srednjih ugostiteljskih škola, ali i za zainteresirane građane, rekao je Prekalj. (Mirjan RIMANIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter